H. Klemm: Adepţii naţionalismului economic caută să-i demonizeze pe evrei
Ambasadorul SUA a legat criticile la adresa multinaţionalelor de o presupusă recrudescenţă a unei retorici antisemite
Articol de Radiojurnal, 09 Octombrie 2017, 18:20
Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, a avertizat, astăzi, cu privire la o tendinţă îngrijorătoare care prinde contur în Europa şi care, în opinia sa, aminteşte de aceeaşi retorică ce a cauzat Holocaustul.
Diplomatul american a vorbit despre politicieni şi ziarişti care promovează nationalismul economic şi care ataca multinaţionalele "prin aluzii la pretinse şi presupus infame legături evreieşti ale unor întreprinderi legitime".
Hans Klemm : "Şi totuşi, astăzi, cei care se opun liberalismului şi îmbrăţişează naţionalismul economic caută din nou să-i atace şi să-i demonizeze pe evreii din Europa şi pe cei din afara ei.
Recrudescenţa acestei retorice antisemite, însoţită de transformările economice, cauzată de globalizare, constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să manipuleze opinia publică şi să îndepărteze România de temelia principiilor ei Euroatlantice.
Ambasadorul Hans Klemm a subliniat că răspunsul la o astfel de ameninţare este identificarea scenariilor şi rezistenţa în faţa lor. Diplomatul american a fost prezent, la ceremoniile organizate, la Bucureşti, la Memorialul Holocaustului.
Vă reamintim că, astăzi, în toată ţara, au avut loc manifestări de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, care marchează începutul deportărilor evreilor în Transnistria în 1941.
Un simpozion a evocat actele de curaj ale elevilor evrei la Templul Coral din capitală, iar la Cluj-Napoca a fost inaugurat un muzeu virtual al Holocaustului, primul de acest fel în lume.
Holocaustul în România a fost recunoscut de autorităţi în 2004 în baza concluziilor formulate de comisia condusă de laureatul premiului Nobel, Ellie Wiesel, originar din ţara noastră.
Preşedintele Klaus Iohannis arăta, într-un mesaj, că “onorarea victimelor Holocaustului este o dovadă a faptului că România îşi acceptă trecutul şi se poziţioneaza de partea valorilor democratice”.