Guvernul "va lua o decizie în cazul UMF Târgu Mureş"
Proiectul de guvern privind situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş s-a aflat în dezbatere publică timp de 10 zile, iar guvernul urmează să ia o decizie în privinţa liniei maghiare de învăţământ.
Articol de Sorin Solomon, 22 Martie 2012, 20:30
Cele 10 zile de dezbatere publică privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş au expirat vineri, iar în următoarea şedinţă, executivul ar trebui să treacă pe agendă proiectul şi să-l adopte.
Aceasta, în cazul în care PDL şi UDMR ajung la un consens în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie.
Oricum, înaintea şedinţei de guvern, de săptămâna viitoare, este programată şi reuniunea coaliţiei de guvernare, unde este de aşteptat să se reia subiectul.
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mures a pus pe jar coaliţia de guvernare, după ce UDMR a ameninţat că iese de la guvernare dacă la această universitate nu se înfiinţează o linie de predare în limba maghiară.
UDMR spune că trebuie respectată Legea educaţiei, care prevede existenţa în România a trei universităţi multiculturale, conform reporterului România Actualităţi, Iulia Gherman.
Universitatea "Babeş-Bolyai" şi Universitatea de Arte au rezolvat această problemă, singura care nu respectă legea este Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, spune vicepreşedintele politic al UDMR, László Borbély.
El susţine că executivul va adopta, săptămâna viitoare, hotărârea de guvern privind înfiinţarea liniei maghiare de învăţământ în cadrul Universităţii de Medicină de la Târgu Mureş.
Uniunea a presat pentru adoptarea unei decizii şi la parlament, boicotând, pentru o zi, prin absenţa din plen şi din comisii, activitatea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
UDMR va face parte din coaliţie atâta timp cât va fi respectată legea, spune deputatul Márton Árpád.
"Dacă această soluţionare a conformării acestei universităţi la prevederea legală se datorează incompetenţei guvernului, grupul nostru parlamentar nu poate să susţină un guvern incompetent, care nu are capacitatea de a impune rigoarea legii", afirmă deputatul Márton Árpád.
Opoziţia ameninţă cu moţiunea de cenzură, dacă guvernul decide înfiinţarea unei facultăţi de limbă maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Fostul ministru al educaţiei, liberalul Cristian Adomniţei, admite că UDMR nu greşeşte când solicită înfiinţarea acestei facultăţi, dar că prevederea din Legea educaţiei care permite acest lucru reprezintă o înfrângere a autonomiei universitare.
"UDMR, datorită şantajului politic la care a fost supus PD şi în trecut, a reuşit să introducă împreună cu premierul Boc acest articol în Legea educaţiei. Deci, astăzi, Legea permite guvernului peste capul tuturor să înfiinţeze această facultate, lucru pe care noi îl atacăm, dar el este legal, în vigoare, introdus de premierul Emil Boc."
"UDMR nu face decât să-şi apere interesele politice, să continue şantajarea guvernului României, spunând că, iată, deja deja aveţi articol în lege, folosiţi-l", mai spune Cristian Adomniţei .
UDMR spune că moţiunea de cenzură a USL nu are şanse să treacă de parlament, demersul opoziţiei având mai degrabă iz electoral.
Rectorul UMF, înlocuit
Ministerul educaţiei a emis un ordin de încetare a mandatului rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, şi l-a numit pe Leonard Azamfirei în funcţia de rector interimar.
Potrivit corespondentului RRA, Raul Matiş, Leonard Azamfirei a fost ales rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş la alegerile din 22 februarie cu peste 53% din voturile exprimate.
Mandatul de rector al lui Constantin Copotoiu urma să înceteze pe 31 martie, dată până la care ministerul educaţiei ar fi trebuit să se pronunţe dacă recunoaşte sau nu alegerile de la Universitatea din Târgu Mureş.
Ministerul educaţiei a refuzat să recunoască alegerile pe motiv că universitatea nu are o Cartă asupra căreia ministerul să-şi fi dat avizul.
Constantin Copotoiu a declarat că ordinul ministerului reprezintă un abuz.
Înfiinţarea la Târgu Mureş a unei noi facultăţi de medicină, în limba maghiară, este o solicitare mai veche a UDMR.