Guvernul ”trebuie să investească mai mult în copii”
UNICEF face un apel către guvern şi parlament să investească mai mult în copii, în condiţiile în care un sfert trăiesc sub pragul sărăciei.
10 Decembrie 2014, 14:31
UNICEF a lansat un apel către guvern şi parlament să investească mai mult în copii, în condiţiile în care un sfert dintre copiii români trăiesc sub pragul sărăciei, chiar dacă părinţii lucrează.
UNICEF solicită adoptarea unui pachet minim de servicii, care să asigure că toţi pot merge la şcoală şi au acces la asistenţă medicală şi pe baza căruia să fie evitate situaţiile în care minorii sunt separaţi în mod inutil de familiile lor.
Implementarea unui astfel de pachet minim de servicii necesită implicarea a cel puţin unui asistent social, a unuia medical comunitar şi a unui consilier şcolar în fiecare comunitate, au declarat reprezentanţii UNICEF.
Aceştia au precizat că în comunităţile mai defavorizate este necesar şi un mediator şcolar şi unul sanitar.
Aceşti profesionişti, în colaborare cu autorităţile locale, pot identifica copiii vulnerabili şi familiile lor şi pot determina care sunt nevoile de la caz la caz şi cum îi pot ajuta.
”Financiar, aceasta implică o investiţie modestă, ce poate fi asigurată de la bugetul de stat şi prin fonduri europene. Privind, însă, din altă perspectivă, avem toate dovezile că o astfel de investiţie poate îmbogăţi rapid bunăstarea copiilor, dar şi viitorul României pe termen lung”, spune reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanche.
400 de mii de copii nu merg la şcoală
Victoriţa are 27 de ani şi un sfert din viaţă a stat la casa de copii.
Vizibil emoţionată şi cu mai multe traume rămase din acea perioadă, ea ne spune ce i-a lipsit cel mai mult la cămin.
”Nu mi-a fost uşor să stau în cămin, atâţia ani de zile să nu am dragostea de mamă. În primul rând, nu pot să zic că nu aveam. Aveam la timp o spălare, o curăţenie, o mâncare caldă, dar nu aveam dragostea de mamă, nu aveam... chiar când am avut cea mai mare nevoie de dragostea de mamă, nu am avut-o”, spune Victorița.
În ultimii 25 de ani, România a realizat progrese impresionante în domeniul protecţiei copilului.
Acum, un procent mai mare de copii trăiesc până la vârsta de cinci ani, cred într-un mediu familial şi au acces la îngrijire medicală şi la educaţie.
Chiar şi aşa, 400.000 de copii nu merg la şcoală, 320.000 trăiesc în sărăcie, cu nici opt lei pe zi, iar 25% nu au ce mânca.