Guvernul de la Chişinău a cerut instituirea stării de urgenţă energetică
Gazprom a înştiinţat oficial sistarea livrărilor de gaze către Rep.Moldova, dacă nu va fi achitată până mâine plata în avans de 63 milioane dolari pt gazele livrate în ianuarie.
Articol de Radiojurnal, 19 Ianuarie 2022, 23:55
Guvernul de la Chişinău a cerut instituirea stării de urgenţă energetică, după ce gigantul rus Gazprom a înştiinţat oficial sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, dacă nu va fi achitată până mâine plata în avans de 63 de milioane de dolari pentru gazele livrate în ianuarie. Vicepremierul Andrei Spînu spune că Moldova poate să plătească doar 38 din cele 63 de milioane de dolari, dar Kremlinul insistă: vânzările de gaze ruseşti către Republica Moldova sunt o problemă comercială, iar gazele naturale sunt livrate şi trebuie achitate. De la Radio Chişinău, Mariana Vasilache a transmis mai multe detalii.
Mariana Vasilache: Guvernul i-a solicitat astăzi parlamentului declararea stării de urgenţă pe un termen de 60 de zile, în legătură cu insuficienţa de gaze naturale. Potrivit proiectului hotărârii, în această perioadă, Comisia naţională pentru situaţii excepţionale care va dobândi prerogative suplimentare va avea dreptul să instituie un regim special de procurare a gazelor naturale în caz de necesitate. Starea de urgenţă urmează să fie declarată de parlament, care se va întruni mâine într-o şedinţă specială. Guvernul cere instituirea stării de urgenţă, în condiţiile în care concernul rus Gazprom a avertizat în privinţa sistării livrării de gaze, începând cu data de 21 ianuarie, în cazul în care Republica Moldova nu va achita în avans consumul, iar Moldovagaz nu dispune de resursele financiare necesare. Este pentru a doua oară în ultima perioadă când Gazpromul lansează note ultimative Republicii Moldova. Premierul Natalia Gavriliţă a spus într-un briefing că, în loc să-şi ajute compania pe care o controlează în Republica Moldova, Gazprom vine cu ameninţări. În această situaţie, potrivit prim-ministrului, există riscuri reale la adresa securităţii Republicii Moldova.
Natalia Gavriliţă: Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acţiuni pe care o controlează, să-şi poată îndeplini obligaţiile contractuale faţă de consumatori şi furnizori, ameninţă să lase consumatorii fără gaze. În anii precedenţi, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni. Acum, când preţurile sunt anormal de înalte, compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleaşi. Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a ţării.
Reporter: Iar vicepremierul pentru infrastructură, Andrei Spînu, a declarat că situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova nu este o consecinţă a inacţiunilor guvernului, ci un rezultat al relaţiilor comerciale dintre Gazprom şi Moldovagaz. Andrei Spînu a declarat că regretă schimbarea de atitudine a Gazpromului în situaţia în care Moldova şi-a achitat toate plăţile curente şi avansul pentru primele 10 zile ale lunii ianuarie.
Andrei Spînu: Din această sumă de 63 de milioane, Moldovagaz va reuşi să achite 38 de milioane de dolari până mâine. Sumele achitate, cele 38 de milioane de dolari care vor fi achitate până mâine şi inclusiv astăzi reprezintă consumul pentru zece zile din luna ianuarie. Constatăm şi regretăm că acţionarul majoritar al Moldovagaz nu a reuşit să-şi susţină propria companie pentru a depăşi această situaţie. Aceasta este clar o schimbare de atitudine faţă de anii precedenţi şi care nu ajută nici într-un fel.
Mariana Vasilache: În Republica Moldova a mai fost declarată stare de urgenţă din cauza deficitului de gaze în toamna anului trecut, atunci când nu fusese prelungit contractul de livrare, iar concernul rus a redus livrările. Unii experţi şi politicieni susţin că acţiunile Gazprom sunt motivate politic cu scopul de a pune presiune pe guvernarea pro europeană de la Chişinău.