Guvernul a discutat noua lege a pensiilor cu patronatele şi sindicatele
Primele discuţii pe noul proiect al legii pensiilor din cadrul Consiliului Naţional Tripartit au durat aseară mai bine de patru ore.
Articol de Petruţa Obrejan, 21 Septembrie 2018, 10:48
Guvernul a discutat ieri noua lege a pensiilor cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor.
A fost prima întâlnire în comitetul tripartit pe acest subiect, convocată conform calendarului stabilit pentru adoptarea şi punerea în aplicare a proiectului de creştere a pensiilor şi cel puţin una dintre asociaile patronatelor şi-a exprimat clar susţinerea pentru această lege, iar sindicatele au semnalat mai mult probleme.
Primele discuţii pe noul proiect al legii pensiilor din cadrul Consiliului Naţional Tripartit au durat aseară mai bine de patru ore, însă nu au adus poziţii clare privind susţinerea sau nu a acestui act normativ de către sindicate.
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, spunea că au fost dezbătute o serie de aspecte ce trebuie ulterior reglate prin ale acte normative legate de condiţiile deosebite şi speciale de muncă, de penalizarea incorectă a salariatului dar şi de creşterea salariului minim.
Bogdan Hossu: "Salariul minim e prevăzut să crească cu 150 de lei brut, sublniez, nu net, până în 2022, când trebuie să ajungă la 2.500 de lei".
Proiectul legii pensiilor se bucură însă de sprjinul Patronatului Naţional Român.
Vicepreşedintele acestuia, Dan Matei Agaton, crede că s-au spus vorbe mult prea multe pe această temă şi a venit vremea aplicării ale.
Dan Matei Agaton: "Susţinem această lege şi credem că s-a dezbătut prea mult. În fiecare seară, la toate televiziunile, în toată media, pensiile, pensiile, pensiile. Gata; un an de zile e mult prea mult pentru o lege. E o lege bună, aduce bani unor oameni care au nevoie, hai să îi dăm".
Noul proiect ar asigura sustenabilitatea sistemului de pensii şi ar aduce mai mulţi bani în buzunarul pensionarilor, consideră la rândul său premierul Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: "Este un proiect bun care rezolvă în primul rând inechităţile din sistemul public de pensii şi care va duce la creşteri substanţiale a pensiilor. Astfel, punctul de pensie a crescut cu 26% de la 871,5 lei la 1.100 lei, iar pensia minimă garantată a crescut la 640 de lei".