Guvernele "fac legi de salarizare multiple fără să le aplice"
Premierul susţine că atât timp cât performanţele bugetarilor nu sunt "pe măsura" celor din privat, nici salariile primei categorii nu pot fi mai mari decât ale celorlalţi.
Articol de Roman Muşat, 09 Iulie 2013, 07:39
O nouă lege a salarizării trebuie să fie gata în toamna acestui an - susţine premierul Victor Ponta.
Actul normativ va viza reducerea decalajului între salariul minim şi maxim în sistem, în sensul că vor scădea salariile mari pentru a le creşte pe cele mici.
Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, consideră însă că guvernele României fac legi de salarizare multiple fără să aplice vreuna.
Premierul a reluat luni ideea potrivit căreia atât timp cât performanţele angajaţilor bugetari nu sunt "pe măsură" comparativ cu performanţa sectorului privat nici salariile primei categorii nu pot fi mai mari decât ale celorlalţi.
Şeful guvernului a precizat că diferenţa actuală dintre salariul minim şi maxim de la 1 la 30 este inacceptabilă şi a adăugat că şi un raport de 1 la 15 ar fi prea mare aşa cum prevede legea adoptată de fosta guvernare PDL.
Victor Ponta a dat ca exemplu şi anomalia existentă la nivelul guvernului în privinţa salariilor şi a precizat că are subordonaţi care câştigă mai mult decât el.
Criteriile de performanţă greu de identificatîn mai multe domenii
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, afirmă însă că indicatorul de performanţă nu este specific contractelor individuale de muncă.
El a explicat pentru Mediafax că va fi dificil să identifici criterii de performanţă în multe domenii.
Astfel, introducerea acestui indicator poate lăsa loc abuzurilor pentru că există mult subiectivism şi a adăugat că actuala lege este corectă, dar evaluarea individuală a lucrătorilor se face superficial.
Reamintim că Legea salarizării unitare convenită de Guvernul Boc cu Banca Mondială prevede stabilirea unui raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 15, dar legea nu a putut fi aplicată din cauza constrângerilor financiare.