Guvern - medici de alte specialităţi ar putea să trateze bolnavii de COVID
Executivul a anunțat că pentru perioada imediat următoare nu vor fi adoptate măsuri de relaxare a restricţiilor anti coronavirus.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Martie 2021, 23:04
Guvernul a precizat că pentru perioada imediat următoare nu vor fi adoptate măsuri de relaxare a restricţiilor. Azi, într-o şedinţă online, membrii executivului au decis ca medicii cu alte specialităţi să fie cooptaţi în spitalele COVID, unde vor trata bolnavii după scheme aprobate, a transmis reporterul RRA, Andrei Șerban.
Andrei Şerban:Guvernul a analizat în prima şedinţă din această săptămână, care s-a desfăşurat online, proiectul unei ordonanţe de urgenţă care oferă posibilitatea medicilor de alte specialităţi să trateze bolnavii de COVID-19. Executivul doreşte ca prin această ordonanţă să mărească numărul de medici care îi vor trata în viitor pe aceşti bolnavi. Astfel, medicii care au specialităţi diferite de infecţionişti, de exemplu, vor putea să trateze bolnavii de COVID-19, cu condiţia să urmeze cu stricteţe schema de tratament care este recunoscută de oficialităţi. Actul normativ nu se referă la medicii stomatologi. O prevedere din ordonanţa de urgenţă spune că medicii de alte specialităţi nu vor fi răspunzători de daunele sau de prejudiciile provocate bolnavilor de COVID-19. O altă prevedere a ordonanţei oferă posibilitatea farmaciilor se efectueze teste pentru a se vedea dacă o persoană a fost infectată cu SARS-CoV-2. În acest sens, ministrul sănătăţii va emite un ordin după intrarea în vigoare a acestui act normativ. Şi tot ordonanţa de urgenţă măreşte de la şapte la nouă numărul de persoane din Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Câte o funcţie în plus vor primi Preşedinţia României şi Guvernul. Astfel că acum vor fi numiţi doi membri în consiliu de către preşedinţie şi patru de către executiv. Tot astăzi, Guvernul a adoptat şi trei hotărâri care se referă la organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Educaţiei şi Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Aceste ultime acte normative sunt necesare în urma reorganizării Guvernului, care are acum structura cabinetului condus de premierul Florin Cîţu.