Gripa nouă, "o gripă sezonieră"
Epidemiologul Alexandru Rafila declară că gripa nouă este un sindrom respirator, care uneori poate fi foarte grav, mai ales la persoane care au afecţiuni preexistente.
Articol de Marilena Frâncu, 18 Ianuarie 2011, 17:48
De la începutul sezonului rece, în România trei decese au fost asociate cu virusul AH1N1, alte două victime sunt înregistrate în Danemarca, nouă în ultimele săptămâni în Italia şi aproape 100 în Marea Britanie.
Autorităţile par să fi învăţat însă din experienţa sezonului trecut, când numărul victimelor a fost de ordinul sutelor în mai multe ţări de pe continent.
Italia a pus la punct o reţea de 14 centre de urgenţă specializate doar pe bolile respiratorii.
Medicii britanici sunt sfătuiţi să folosească dozele de vaccin rămase de anul trecut, iar tonul general în transmiterea mesajelor este unul foarte calm.
Specialiştii spun că modul de manifestare a virusului este cel prognozat - după cum a explicat doctorul Alexandru Rafila, din Comisia de Epidemiologie a Ministerului Sănătăţii.
"În momentul de faţă, şi cazurile cu gripa AH1N1 pot fi considerate cazuri de gripă sezonieră. Părerea mea este că nu vom avea un număr aşa de mare de cazuri ca cel de anul trecut. Cu siguranţă cazuri de gripă se vor mai înregistra şi, în mod inerent, există şi victime ale acestor tipuri de infecţii", susţine specialistul.
Acesta a reamintit că gripa nouă este un sindrom respirator, care uneori poate fi foarte grav, mai ales la persoane care au afecţiuni preexistente ca cele pulmonare sau cardiace.
În acest context, el a atras atenţia că răspândirea acestui tip de gripă poate fi prevenit prin vaccinare sau măsuri nespecifice, adică o igienă riguroasă, mai ales igiena mâinilor şi utilizarea de batiste de unică folosinţă.
Medicul Alexandru Rafila mai spune că îngrijorarea autorităţilor legate de prezenţa virusului AH1N1 şi de recentele manifestări ale sale este mai mică decât în trecut, penru că aproximativ 15% din populaţia României este în prezent protejată prin vaccinare împotriva gripei.