Gripa aviară a revenit în România
UPDATE: Ministerul Sănătăţii susţine că nu există nici un fel de pericol de sănătate publică, în urma semnalării cazurilor de gripă aviară din judeţul Tulcea.
Articol de Sorin Solomon, 16 Martie 2010, 14:34
Ministerul Sănătăţii susţine că nu există în prezent nici un fel de pericol de sănătate publică, în urma semnalării cazurilor de gripă aviară în zona comunei Letea din judeţul Tulcea.
Supravegherea epidemiologică în zona comunei Letea din judeţul Tulcea, în urma semnalării cazurilor de gripă aviară AH5N1 a fost întărită, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Direcţia de Sănătate Publică Tulcea asigură asistenţa medicală permanentă pentru cele aproximativ 250-350 de persoane din aria respectivă.
În cazul apariţiei virozelor respiratorii, vor fi recoltate probe care vor fi transmise la Institutul Naţional de Cercetare -Dezvoltare Cantacuzino.
Ministerul Sănătăţii mai menţionează că, în ultimele 3 săptămâni, în zonă nu au fost semnalate nici un fel de cazuri de viroze respiratorii.
La rândul lor, medicii epidemiologi declară că, în prezent, în judeţul Tulcea nu există pericol de sănătate publică, deoarece nu au fost înregistrate în ultima perioadă viroze respiratorii în zonă, iar România se află într-o situaţie post-pandemică în ceea ce priveşte virusul AH1N1.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinată şi pentru Siguranţa Alimentelor a precizat că a luat măsurile necesare şi că în prezent nu există nici un fel de pericol de difuzare a bolii.
Autorităţile române au descoperit un focar de gripă aviară înalt patogen de tip H5N1 într-o fermă de păsări din comuna Letea, judeţul Tulcea şi au anunţat Comisia Europeană, care va adopta o decizie, care să confirme zonele de risc.
Un comunicat al CE precizează că focarul de H5N1 a fost localizat în Delta Dunării, în apropiere de frontiera cu Ucraina.
Laboratorul naţional din România a confirmat că este vorba despre un focar al virusului înalt patogen al gripei aviare de tip H5N1 şi, pentru a limita răspândirea, autorităţile române au aplicat imediat măsurile necesare de control prevăzute în legislaţia UE.
Preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare, Marian Zlotea, a declarat pentru Radio România Actualităţi că Letea este izolată pericolul de contaminare fiind nul.
"Direcţia Sanitar-Veterinară a avut o suspiciune, şi după aceea această suspiciune s-a transmis laboratorului nostru, laboratorul nostru de referinţă o să transmită la Weybridge, la Londra, pentru a verifica în continuare. În cele două gospodării, păsările au fost distruse şi au fost aplicate măsuri de dezinfecţie" a mai spus preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare, Marian Zlotea.
Printre aceste măsuri figurează sacrificarea tuturor păsărilor domestice infectate din fermă şi stabilirea unei zone de protecţie pe o rază de 3 kilometri precum şi a unei arii de monitorizare de 10 kilometri în jurul fermei, unde de altfel au fost instituite măsuri ferme de control al circulaţiei.
Zona de 10 kilometri este considerată "zonă de risc ridicat", potrivit CE, care adaugă că aceasta este înconjurată de o "regiune de risc scăzut" în care au fost de asemenea impuse o serie de restricţii de circulaţie precum şi măsuri adiţionale de protecţie pentru fermele de păsări.
Comisia Europeană notează că acesta este primul caz de gripă aviară de tip H5N1 înalt patogen depistat în UE în ultimul an.
Ultimul caz, confirmat în martie 2009, fusese depistat la nişte raţe sălbatice din Germania.
În decembrie 2007, ultimul focar de gripă aviară de pe teritoriul României a fost descoperit în localitatea tulceană Murighiol.
Numeroase ţări din UE au fost afectate de virusul gripei aviare în 2006 şi 2007, mii de păsări fiind sacrificate.