Grevă spontantă la combinatul Arcelor Mittal Galaţi
300 de siderurgişti au protestat joi, nemulţumiţi de oferta salarială făcută de administraţie sindicatelor în cadrul negocierii Contractului Colectiv de Muncă pe 2013.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 31 Ianuarie 2013, 13:03
În jur de 300 de siderurgişti s-au strâns, în această dimineaţă, în faţa sediului administrativ al combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi, nemulţumiţi de oferta salarială făcută de administraţie sindicatelor, în cadrul negocierii Contractului Colectiv de Muncă pe 2013.
Potrivit martorilor, un geam al sediului administrativ a fost spart de o piatră aruncată din mulţime.
O delegaţie a siderurgiştilor a participat la o discuţie cu şeful departamentului de resurse umane, după care urmează să aibă loc ultima întâlnire a administraţiei cu sindicatele, pentru negocierea CCM.
Purtătorul de cuvânt al Arcelor Mittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a confirmat protestul fără însă să dea detalii despre numărul protestararilor.
"Oferta finală – de până la 3 bonusuri cu 4% creştere de venit garantată – reprezintă un efort financiar important pentru Combinat, care tocmai a încheiat al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare din cauza condiţiilor dure din piaţă şi a creşterii costurilor energiei.
"Considerăm că discuţiile trebuie purtate doar într-un cadru legal şi că presiunile sau violenţa nu pot ajuta în niciun fel în această situaţie dificilă", se arată într-un comunicat de presă al Arcelor Mittal Galaţi.
Măriri de salarii "nesemnificative"
Siderurgiştii spun că salariile lor nu au mai fost mărite semnificativ în ultimii cinci ani.
În cadrul negocierilor CCM, sindicatele solicită administraţiei indexarea salariilor din combinat cu 5 până la 7 la sută şi un salariu minim din unitate, cu 50 de lei peste salariul minim pe economie.
Pe de altă parte, ultima ofertă salarială a administraţiei combinatului a fost acordarea a trei bonusuri: 2 la sută din salariul anual în ianuarie, necondiţionat, 2 la sută în iulie, tot necondiţionat, şi 1,5 la sută în decembrie, dar condiţionat de trecerea combinatului pe profit.
În combinat lucrează aproximativ 7.800 de oameni, după ce, la privatizarea Sidexului din 2001 lucrau peste 27.000 de oameni.