Grevă generală în şcolile din Botoşani şi Suceava
Mai multe unităţi de învăţământ din nord-estul ţării şi-au întrerupt activitatea. Profesorii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pentru luna februarie şi refuză să primească restanţele în tranşe lunare.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 17 Martie 2011, 15:06
În zeci de şcoli din nordul ţării cursurile sunt întrerupte de câteva zile, deoarece cadrele didactice continuă să protesteze fie pentru că nu şi-au primit la salariu sumele suplimentare obţinute prin hotărâri judecătoreşti definitive, fie pentru că plata acestora a dus la întârzieri repetate şi apoi la epuizarea fondurilor alocate pentru salarii în acest trimestru.
Potrivit corespondenţilor Radio România în Suceava şi în Botoşani, autorităţile locale au semnalat situaţia ministerelor educaţiei şi finanţelor, dar deocamdată nu li s-a oferit nicio soluţie.
Profesorii din Botoşani au respins protocolul propus de autorităţi, prin care ar urma să primească în tranşe salariul aferent lunii februarie.
Joi, doar 16 unităţi de învăţământ au confirmat Inspectoratului Şcolar Judeţean întreruperea activităţii, însă proteste spontane în cancelarii s-au înregistrat în 22 de şcoli, grădiniţe şi licee.
Sindicaliştii spun că numărul dascălilor nemultumiţi este în creştere, că există nemulţumiri şi în unele localităţi din mediul rural şi că se aşteaptă ca tot mai multe şcoli să adere la acţiunile de protest.
Inspectoratul Şcolar a căutat, inclusiv la Bucureşti, soluţii pentru detensionarea situaţiei.
"Noi suntem cu mâinile legate, decizia nu este a noastră, decizia este la ministerul de finanţe", a declarat inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Daniel Botezatu.
Victime colaterale ale acestor neajunsuri sunt elevii, cu precădere cei din anii terminali, care vor trebui să recupereze materia din mers.
"Poziţia noastră este aceea că orele pierdute vor trebui recuperate de către cadrele didactice în timpul programului şcolar, deci fără a-i chema... ştiu eu, sâmbăta, duminica sau în afara programului şcolar", a declarat Daniel Botezatu.
Profesorii protestează şi în Fălticeni
După ce miercuri au intrat în grevă profesorii din 50 de şcoli sucevene afiliate la Sindicatul "Spiru Haret", joi li s-au alăturat, în semn de solidaritate, şi alte cadre didactice.
La Colegiul Tehnic "Mihai Băcescu" din municipiul Fălticeni, profesorii au anunţat deja elevii să nu vină joi la şcoală, pentru că ei sunt în grevă generală.
"Noi am anunţat miercuri declanşarea conflictului de muncă, greva generală, deocamdată pentru ziua de joi, pentru că luna aceasta am primit doar 40% din cuantumul salarial, pentru că atât au mai permis fondurile rămase disponibile pentru această lună. Şi noi dorim să obţinem până la sută la sută completarea acestor venituri.
"Noi avem încredere în autorităţile locale, că aceste revendicări ale noastre se vor face auzite la cei care, într-adevăr, pot decide pot da dispoziţia pentru disponibilizarea fondurilor necesare", a declarat profesoara Viorica Ioniţe.
Numai la nivelul municipiului Fălticeni, suma necesară pentru acoperirea în totalitate a salariilor profesorilor este de peste 50 de miliarde de lei vechi.