Greutatea ghiozdanului, mai mare decât ce recomandă medicii
Medicii recomandă ca rucsacul să fie postat în prima jumătate a spatelui şi să cântărească în medie 10% din greutatea corpului. În realitate, curelele sunt prea lungi, iar greutatea e prea mare.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 10 Octombrie 2011, 17:18
A început şcoala şi odată cu ea şi grijile părinţilor. Cine duce copilul la şcoală şi, mai ales, cine duce ghiozdanul?
Problema aceasta apare deoarece odată cu creşterea vârstei elevilor, creşte şi greutatea ghiozdanului care este mult mai mare faţă de cea permisă de medici.
Potrivit acestora, rucsacul trebuie să fie postat în prima jumătate a spatelui şi să cântărească în medie 10% din greutatea corpului.
În realitate, curelele sunt prea lungi, iar greutatea e prea mare.
Aşa se face că majoritatea părinţilor care au copii în clasele primare preferă să îi însoţească la şcoală şi chiar să le ducă ghiozdanele, pentru a-şi proteja micuţii de eventualele afecţiuni care ar putea surveni din cauza greutăţii acestora.
Alţi părinţi au cumpărat ghiozdane cu rotile tip troller.
Soluţia dulapurilor şcolare
Inspectorii şcolari avertizează cadrele didactice să îşi organizeze orele în aşa fel încât să nu oblige copiii să care prea multe materiale auxiliare pe lângă manualele şi rechizitele obligatorii, maxim un auxiliar la o disciplină.
Inspectorii şcolari au în perspectivă modelul şcolilor americane, cu dulapuri în care elevii să îşi lase echipamentele, ceea ce în puţine unităţi de învăţământ există la această oră, datorită contribuţiei părinţilor.
"Se poate proceda şi în acest fel, stabilind împreună cu copiii de la început care sunt materialele de bază, care sunt necesare, alternăm. Avem dulapuri în sălile de clasă şi în general acolo depozităm caiete, materiale, chiar cărţi. Avem dicţionarul clasei, de exemplu.
"Nu putem folosi 20-30 de dicţionare la o clasă, fiecare îşi aduce de acasă un mic dicţionar al lui, pentru a învăţa să îl folosească. Copiii mai aduc şi prin rotaţie de acasă şi lucrează câte doi la un dicţionar.
"Mai sunt copii care lucrează pe caiete suplimentare şi le aduc la şcoală să îmi arate că lucrează suplimentar. Ce pot să fac? Să le spun să nu mai scrie, să nu mai înveţe?", a declarat o învăţătoare de la Şcoală nr. 6 din Botoşani.
Repercusiuni asupra elevilor
Medicii avertizează, la rândul lor, că greutatea ghiozdanelor poate avea repercusiuni grave şi de lungă durată.
"Greutatea ghiozdanului afectează statica vertebrală, mai ales cele care sunt purtate în diagonală, cu o singură brăţară. Recomand că ghiozdanele să fie purtate pe ambii umeri, iar brăţările să fie cât mai late, să nu facă şanţ pe umăr.
"Altfel duc la deposturarea coloanei, care în timp se fixează şi vor avea repercusiuni la vârstă adultă. Am avut şi avem foarte multe cazuri de copii care suferă din cauza greutăţii ghiozdanului, mai ales acum, când copiii fac sport cât mai puţin", a declarat dr. Constantin Tudorache, şeful secţiei de balneologie-recuperare a Spitalului de Copii Cuvioasa Parascheva din Botoşani.
Cea mai frecventă deformare a coloanei vertebrale produsă de ghiozdane este scolioza.
Cel puţin 70% dintre şcolarii care suferă de această afecţiune au o poziţie defectuoasă de menţinere a ghiozdanului.