Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Gindrovel Dumitra: Nu sunt îndeplinite condițiile pentru a putea să discutăm în acest moment de un debut al sezonului gripal

"Apel Matinal " - Invitat: Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Gindrovel Dumitra: Nu sunt îndeplinite condițiile pentru a putea să discutăm în acest moment de un debut al sezonului gripal

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 29 Noiembrie 2022, 10:47

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (29 noiembrie, ora 8:30) - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: Primele tranșe din noul vaccin anti-COVID, adaptat la noile variante ale virusului au ajuns în România, iar direcțiile de sănătate publică din țară se organizează în vederea vaccinării. Deocamdată, autoritățile se bazează mai mult pe medicii de familie, dar pregătesc și centre speciale de vaccinare, dar analizează și posibilitatea de a furniza cantități suplimentare din serul antigripal, în condițiile în care aproape toate cele 1,5 milioane de doze asigurate de Ministerul Sănătății au fost deja administrate, cererea fiind mai mare acum, în sezonul rece.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Discutăm la "Apel Matinal" cu doctor Gindrovel Dumitra, medic primar medicina de familie și vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, dar și coordonator al grupului de vaccinologie. Bună dimineața!
Gindrovel Dumitra: Bună dimineața!

Realizator - Cătălin Cîrnu: Ne bucurăm că ați acceptat invitația noastră. Temperaturile au scăzut, ușor, ușor vom intra și în luna decembrie. Suntem în sezonul gripal?
Gindrovel Dumitra: Nu, nu putem spune încă că a început sezonul gripal în România. În mod normal ar trebui să ne încadrăm în această zonă, pentru că de obicei putem discuta despre apariția primelor cazuri începând cu luna noiembrie, chiar începutul lunii decembrie. Acum avem, într-adevăr, câteva cazuri identificate și raportate de către colegii mei, respectiv de către laboratoarele care au efectuat testare PCR pentru gripă și mai avem destul, zic eu, în acest moment, pentru... Hai să reformulez. Nu sunt îndeplinite condițiile pentru a putea să discutăm în acest moment de un debut al sezonului gripal, ci doar de apariția unor cazuri sporadice.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Dar pentru că mulți ne întreabă, o facem și noi. Este cazul să ne vaccinăm antigripal? E prea târziu? Mai este timp? Suntem în termen, să zic așa?
Gindrovel Dumitra: Suntem în termen, fără discuție. Ştim foarte bine că pentru persoanele adulte cu vârsta peste /18/ ani este nevoie de doar o singură doză și această doză determină imunitate, adică apărare împotriva unui virus gripal, la aproximativ două săptămâni de la momentul administrării. Ei bine, având în vedere că nu a debutat încă sezonul gripal în România, putem spune că încă nu este târziu și este chiar momentul prielnic, astfel încât persoanele care se află în grupe la risc să meargă să-și primească vaccinul gripal la medicul de familie. Mai există încă aproximativ 200.000 de doze în teritoriu distribuite, iar dacă nu mai există, dacă colegii medici de familie nu mai au în cabinet, atunci trebuie apelat la farmacie, pentru că numărul de doze achitat de Ministerul Sănătății este pe cale de epuizare.

Realizator - Daniela Petrican: Înțelegem că cererea de vaccin antigripal a sporit./bcodreanu/ Cui se recomandă vaccinarea, atât cea antigripală, cât și cea cu noul ser anti-COVID?
Gindrovel Dumitra: Vaccinurile sunt două lucruri complet diferite, pentru că vom avea recomandări diferite. Pentru vaccinul gripal, recomandarea este efectuată sau grupe la risc definită de către Organiza Mondială a Sănătății și acceptat în întregime de către Ministerul Sănătății. Sunt formate din copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani. Aici trebuie să fac o precizare, că acei copii care primesc pentru prima oară în viață vaccinul gripal trebuie să primească două doze la o distanță de o lună, urmând ca în anii următori să primească o singură doză. Deci, revin, copiii cu vârste de 6 luni, 5 ani, femeile gravide, însărcinate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, personalul medical și orice persoană care are o afecțiune cronică care expune către o evoluție severă. Practic, au fost achitate 1 milion 500 de mii de doze și, după cum spuneam, sunt de sunt pe cale de epuizare. Legate de vaccinul împotriva COVID-19, varianta bivalentă care conține varianta originală și Ba4, BA5, acesta se poate administra doar persoanelor care au schema de vaccinare primară efectuată, plus, minus un rapel. Ce înseamnă acest lucru? Dacă o persoană nu a primit niciun vaccin împotriva COVID-19 până în acest moment, și vorbim de jumătate din populație, nu poate fi eligibilă pentru administrarea acestui vaccin. Trebuie să-și efectueze mai întâi schema de vaccinare primară cu varianta monovalentă, cea pe care am folosit-o până acum, iar la un interval de trei luni să solicite vaccinul bivalent. Pentru cei care au primit o doză de Johnson, minim o doză de Johnson and Johnson sau minim două doze de vaccin din celelalte care au fost disponibile: Moderna, Pfizer, AstraZeneca şi nu au primit niciun apel, sunt eligibile, pot să vină să se vaccineze cu varianta bivalentă. De asemenea, cei care au primit un rapel sau două rapeluri până în acest moment pot solicita ca să se vaccineze cu varianta bivalentă.

Realizator - Daniela Petrican: Și această solicitare se poate face la cerere, la cabinetele medicilor de familie?
Gindrovel Dumitra: În acest moment se poate face doar la cabinetele medicilor de familie, acolo unde există vaccin. De exemplu, eu în acest moment nu am vaccin în cabinet, pentru că nu am avut încă solicitări, însă în momentul în care voi avea solicitări, voi face comanda la Direcția de Sănătate Publică și voi solicita ca să primesc vaccin aici, pentru că este un lucru foarte important de menționat, conform legislației în vigoare, în acest moment, pierderile acceptabile sunt de doar 50% din numărul de doze existent pe flacon. Asta înseamnă că flaconul are șase doze de vaccin, deci va trebui să am la cabinet, la momentul administrării, minim trei persoane care să primească vaccinul.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, din ceea ce se întâmplă acum, deși pandemia de COVID nu a fost eradicată sau nu a fost depășită..
Gindrovel Dumitra: Încheiată.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Încheiată, da. Mai credeți că mai sunt cereri pentru primele vaccinuri? Exact ce ne spuneați./apostelnicu
Gindrovel Dumitra: Pentru primele vaccinuri, da, eu am o cerere, da, din păcate, doar una singură, însă am cereri pentru varianta bivaleantă.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Cei care s-au vaccinat întâi de toate anti-COVID.
Gindrovel Dumitra: Exact. Cei care au primit cel puțin schema de vaccinare primară.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Au fost persoane însă care anul trecut, de exemplu, s-au vaccinat și antigripal și după aceea au făcut și vaccinul anti-COVID. Se poate merge în paralel cu cele două? Sunt întrebări pe care le primim și noi, tocmai de aceea vrem să ne explicați exact.
Gindrovel Dumitra: Sigur că da. Vaccinul - și poate cu această ocazie demontăm un mit - vaccinul se adresează exclusiv bolii care este produsă de agentul patogen pe care conține vaccinul. Ca să fiu mai explicit, de exemplu, vaccinul gripal se adresează doar bolii numită gripă, produsă de virusul gripal, în niciun caz altor infecții respiratorii, cum ar fi chiar COVID sau vorbeam de bronșiolite, produse de obicei de virusuri respiratorii sau de multe alte virusuri. Nu, vaccinul gripal previne doar gripa, care este o formă severă de manifestare a infecției cu virusul gripal. La fel, vaccinul împotriva COVID-19 protejează doar împotriva infecției cu SARS-CoV-2, care la rândul ei determină COVID-19. Sigur că noi putem experimenta, ca să zicem, după administrarea oricăruia dintre vaccinuri, să apară simptome, din două motive: fie apare un sindrom pseudo-gripal, ca urmare a administrării vaccinului respectiv, dar nu se face boala, avem doar câteva simptome care minează într-un fel sau altul boala, repet, fără să ajungem la dezvoltarea bolii și bineînțeles, a complicațiilor acestora, și al doilea element foarte important este că, așa cum spuneam, vaccinul respectiv protejează doar împotriva bolii respective. Deci este foarte posibil ca să captăm sau să ne îmbolnăvim de o altă infecție respiratorie produsă de un alt agent patogen, situație în care nu vorbim de gripă, nu vorbim de COVID-19. Mai există încă un element important de spus aici: cele două vaccinuri pot fi administrate simultan sau la orice distanță între ele. Nu trebuie să ținem o lună distanță, cum este încetățenit în populație, în general, între administrarea celor două vaccinuri. Nu există în acest moment riscuri asociate în ceea ce privește administrarea concomitentă.

Realizator - Daniela Petrican: Dar serurile, medicamentele sau tratamentele prescrise pun probleme pacienților? Întreb, pentru că au existat deja semnale că anumite medicamente sau tratamente lipsesc din farmacii. Vorbim chiar și de alte tratamente, cum ar fi setul de vaccinuri pentru copii, care, din câte știu, este obligatoriu./ctuluc
Gindrovel Dumitra: Aşa este. Practic, în acest moment, asistăm, la nivel european, nu doar în România, la ceea ce noi spunem o indisponibilitate pentru anumite medicamente și aici, într-adevăr, avem probleme cu anumite, să zicem, preparate antitusive, în special pentru copii. Lipsesc unele antitermice, se găsesc cu dificultate, poate chiar și unele antibiotice și așa cum ați precizat și dumneavoastră, și unele vaccinuri. Numai că unele vaccinuri, aceste vaccinuri, care lipsesc în acest moment, au două motive pentru care nu sunt prezente în cabinetele noastre. Dacă ne referim la vaccinarea ROR, de exemplu, la vaccinul ROR, ei bine, există la nivel național, în acest moment, 50.000 de doze, dar ele sunt distribuite în teritoriu. Astfel încât există anumite județe care nu au vaccin și anumite județe care au deja pe stoc acest vaccin, dar care trebuie redistribuit. Aici trebuie să intervină Ministerul Sănătății, astfel încât să poată să echilibreze într-un fel sau altul balanța, până în momentul în care va sosi o nouă tranșă de vaccin. Alt vaccin care lipsește, este vorba de vaccinul hexavalent, care se administrează tuturor copiilor la vârsta de două luni, patru luni și 11 luni. Așa cum ați precizat și dumneavoastră, face parte din schema de vaccinare, din programul național de vaccinare în România și el lipseşte, într-adevăr. Există speranțe ca acesta să ajungă în cabinetele noastre în luna decembrie, ca urmare a licitației și a contractelor semnate de către Ministerul Sănătății.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Domnule doctor, pe final, totuși, mă macină o curiozitate: dumneavoastră, din câte-mi amintesc, v-ați vaccinat cu serul anti-COVID-19, nu?
Gindrovel Dumitra: Da, m-am vaccinat, am patru doze de vaccin împotriva COVID-19 și, în același timp, vaccinul gripal anual, pe care l-am recepționat și anul acesta.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Dar anul acesta veți face și noul ser, de care aminteam mai devreme?
Gindrovel Dumitra: Din primul flacon pe care îl voi folosi eu la cabinet, mă voi vaccina și eu.

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări
România 21 Noiembrie 2024, 19:47

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări

Peste 1.300 de ONG-uri cer partidelor să-și asume poziția față de legislația care sprijină sectorul neguvernamental

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări