Ghidurile de finanţare pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare
Ghidurile de finanţare pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare prin PNRR, lansate de către Ministerul Mediului în dezbatere publică.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Mai 2022, 15:20
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică ghidurile de finanţare pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, atât pentru comunităţile cu mai puţin de 2.000 de locuitori, cât şi pentru cele mai mari.
Fondurile provin din PNRR şi ar permite construirea câtorva mii de kilometri de infrastructură.
Printre comunităţile eligibile se numără şi cele din interiorul ariilor protejate, dar şi cartiere sau străzi izolate.
Reporterul RRA, Bogdan Isopescu, are detalii: ”Fondurile repartizate din PNRR sunt de aproximativ un miliard de euro și ele ar trebui să fie suficiente pentru construirea 1.600 km de rețea de apă și aproape 3.000 km de rețea de canalizare. Pentru comunitățile mai mari de 2.000 de locuitori sunt repartizate 780 de milioane de euro și sunt destinate extinderii rețelei de apă și canalizare, acolo unde ea există. Comunitățile cu mai puțin de 2.000 locuitori au la dispoziție 260 de milioane de euro, fonduri care pot fi folosite atât pentru extindere, cât și pentru înființarea unei infrastructuri noi. Ministrul mediului, Tánczos Barna, spune că este pentru prima dată când există astfel de finanțare pentru comunitățile cu mai puțin de 2.000 de locuitori, iar, când vine vorba de comunități, termenul este unul generos pentru că include diverse forme de aglomerări de locuințe, de la sate mici până la cartiere.
Tánczos Barna: ”Sunt aglomerări. Adică, poate să fie o parte, o bucățică dintr-o comună, poate să fie o stradă îndepărtată de centrul satului sau de centrul orașului, poate să fie un cartier sau un sat care aparține de un oraș, dar este după deal, este după munte, este în vârful muntelui, sau o zonă unde sunt case de vacanță care au fost construite fără a avea rețele de colectare a apelor uzate.”
Fondurile pot fi atrase de primării, diverse autorități locale, precum și de operatorii de apă și canalizare, iar finanțarea este integrală. Unul dintre criteriile de selectare favorizează și comunitățile foarte mici care se află în interiorul sau în apropierea ariilor protejate.”