Ghid de călătorie pentru românii care vor să meargă în Brazilia
Potrivit Ghidului de călătorie special realizat de Ministerul de Externe pentru românii care vor să meargă în Brazilia, nivelul de alertă teroristă nu este unul ridicat.
Articol de Radiojurnal, 04 August 2016, 12:54
Potrivit Ghidului de călătorie special realizat de Ministerul de Externe pentru românii care vor să meargă în Brazilia, nivelul de alertă teroristă nu este unul ridicat, mai periculoasă fiind infracţionalitatea locală.
Temerile privind acte de terorism marchează şi Jocurile Olimpice de la Rio.
Deja autorităţile locale au anunţat recent că au arestat câţiva brazilieni suspectaţi că ar fi simpatizanţi ai organizaţiei teroriste Daesh, aşa-zisul Stat Islamic.
Evident, securitatea este preocuparea principală în aceste condiţii.
În Ghidul de călătorie pentru Jocurile Olimpice, Ministerul român de Externe precizează că terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Brazilia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Dar ministerul menţionează că, deşi pe teritoriul brazilian operează o serie de reţele teroriste, riscul unor atacuri teroriste interne este scăzut. Însă, potrivit Ministerului român de Externe, principalul factor de risc în Brazilia este nivelul criminalităţii. Tipurile de infracţiuni frecvente sunt furturile, înşelăciunile, tâlhăriile, traficul de fiinţe umane, traficul de droguri, iar turiştii sunt în mod special predispuşi să le cadă victime.
În plus, armele de foc sunt utilizate frecvent în luptele dintre forţele de ordine şi infractori, iar poliţiştii sunt deseori ţinta unor atacuri. Ministerul român de Externe atrage atenţia că traficul de droguri este pedepsit în Brazilia cu privarea de libertate, iar forţele de ordine locale şi poliţia din aeroporturi sunt specializate în depistarea traficanţilor.
De aceea, Ghidul de călătorie sugerează ca turiştii români să nu-şi lase nesupravegheate bagajele şi să evite să ia bagaje care nu le aparţin ori cadouri de la persoane necunoscute şi care ar putea conţine, de fapt, droguri, ca de exemplu statuete, obiecte electronice şi electrocasnice, cutii sau pachete.
Alţi factori de risc la Jocurile Olimpice de la Rio sunt diverse boli şi mai ales virusul Zika.
De aceea Ministerul român de Externe recomandă cu insistenţă ca turiştii români să aibă asigurare de călătorie medicală şi de viaţă, dar şi să se vaccineze împotriva febrei galbene şi malariei.
De asemenea, este util ca turiştii să aibă un stoc suficient de medicamente dacă urmează un tratament, pentru că în Brazilia este dificilă achiziţionarea medicamentelor fără prescripţie medicală.
În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat existenţa unei epidemii de febră dengue hemoragică în toată Brazilia.
Simptomele sunt febră, dureri ale corpului, în principal ale articulaţiilor, dureri de cap, pot apărea pete roşii pe corp şi în unele cazuri hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor.
Febra dengue se transmite exclusiv prin înţepătură de ţânţar, nefiind în cele mai multe cazuri mortală. Pentru românii care se află sau vor să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika se recomandă măsuri de protecţie împotriva înţepăturii ţânţarilor, atât în interior, cât şi în exterior, mai ales pe timp de zi, şi anume haine deschise la culoare, pantaloni lungi şi bluze cu mânecă lungă, şapcă sau pălărie, pantofi închişi şi creme sau spray-uri protectoare.
Simptomele care arată o posibilă infecţie cu virus Zika sunt pete roşii pe tot corpul, mâncărimi, febră, stări de ameţeală, care se manifestă în interval de trei săptămâni. În ce priveşte condiţiile de intrare şi şedere în Brazilia, cetăţenii români nu au nevoie de vize de intrare, iar perioada legală de şedere este de 90 de zile.
Nu este nevoie nici de viză de tranzit. În mod special pentru Jocurile Olimpice, la sosirea în Brazilia toţi pasagerii sunt amprentaţi când ies din avion, înainte de prezentarea paşaportului pentru aplicarea ştampilei de intrare, iar bagajele sunt atent verificate.
De la aeroport, dar şi în oraş, Ministerul de Externe recomandă folosirea taximetrelor galbene cu placă de înmatriculare pe fond roşu, care sunt înregistrate şi monitorizate de către un dispecerat central.
De asemenea, autorităţile recomandă ca turiştii să aibă în permanenţă asupra lor documentul de călătorie în original, o copie a acestuia şi o carte de vizită a hotelului la care sunt cazaţi.
Românii care vor să meargă la Jocurile Olimpice de la Rio pot afla mai multe informaţii şi numere de telefon utile din Ghidul de călătorie de pe site-ul Ministerului român de Externe.