Gestionarea serviciului de apă potabilă
Multe autorități locale se plâng de faptul că gestionarea serviciului de apă potabilă este o adevărată piatră de moară.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Februarie 2022, 14:36
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Multe autorități locale se plângă de faptul că gestionarea serviciului de apă potabilă este o adevărată piatră de moară.
Pe lângă acțiunile birocratice necesare, există și cazuri în care apa este încărcată cu diverse substanțe care trebuie epurate.
Așa se face că în județul Buzău există localități în care un metru cub poate ajunge la 22 de lei.
O radiografie a situației este făcută de corespondenta RRA Cristina Moise: ”În 2021, operatorul regional din județul Buzău ce furnizează apă potabilă în 33 de localități urbane și rurale a solicitat pentru metrul cub de apă 5,91 lei. În realitate, însă, spune directorul general al companiei de apă, Simona Săvulescu, situația este alta.
Simona Săvulescu: ”Costurile de operare ale unei staţii de tratare sunt costuri uriaşe, atât costuri cu personalul care trebuie să asigure monitorizarea procesului, practic non-stop, dar şi procesul în sine, de tratare, prespune materiale filtrante foarte costisitoare, care fac ca metru cub de apă în unele localității localitățile să atingă nişte valori foarte, foarte mari. Avem localităţi în aria de operare care au cost realizat al metrului cub de apă și de 22 de lei.”
Luăm un exemplu concret - comunitatea Ulmeni, care a decis încă din 2019 să delege serviciul de apă și canal acestui operator. Argumentul ni-l spune primarul Valeriu Armanu.
Valeriu Armanu: ”Pentru orice unitate administrativ-teritorială, serviciul de alimentare cu apă este mai mult decât o piatră de moară. Foarte greu este de gestionat acest serviciu, costurile sunt enorme, măsurile şi toate cele, numai avize şi altele.”
Potrivit explicaţiilor anterioare, apa din fiecare zonă în parte este fie foarte sărată, fie extrem de bogată în fier, amoniu, nitriţi şi nitraţi, deci nepotabilă.”