George Scutaru: Legislația pentru achizițiile din domeniul apărării trebuie modificată
Black Sea and Balkans Security Forum, ajuns la a opta ediție, va dezbate subiecte legate de evoluțiile din regiunea Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina.
Articol de Radiojurnal, 23 Mai 2024, 10:30
Oficiali, diplomați militari și analiști din România, Statele Unite și alte țări NATO și ale Uniunii Europene se reunesc astăzi la București pentru un important eveniment de securitate, apărare și politică externă.
"Black Sea and Balkans Security Forum", ajuns la a opta ediție, va dezbate subiecte legate de evoluțiile din regiunea Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina.
Invitat la "Apelul matinal" de la Radio România Actualități, George Scutaru, director general și membru fondator al New Strategy Center România, organizator al evenimentului, spune că țara noastră, aflată la frontiera cu o zonă de război, trebuie să investească în capacități de apărare și să își adapteze legislația la situația actuală.
Dacă conflictul va îngheța pe actuala linie de demarcație, asta înseamnă că, din păcate, Crimeea va rămâne în continuare ocupată de ruși, iar Rusia va avea un comportament agresiv în continuare la Marea Neagră.
Dacă vom asista la eliberarea Crimeei, lucrurile atunci se vor transforma într-un sens pozitiv, fiindcă tot bazinul de vest al Mării Negre va avea o amprentă mult mai slabă din partea Federației Ruse în ceea ce înseamnă aceste acțiuni agresive.
Pe de altă parte, în plan intern, ar trebui să modificăm legislația pentru achizițiile pentru apărare.
Este o legislație cronofagă, ia mult timp. În opinia mea, acest război, nu a început în 2022, a început în 2014, odată cu anexarea Crimeei, și este episodul doi al războiului început în 2014.
Dar este foarte posibil să asistăm la episodul trei. Tocmai de aceea, Uniunea Europeană, statele NATO trebuie să își îmbunătățească capacitatea de producție de armament, de muniție și România fiind țară de frontieră, cu o zonă de conflict, trebuie, la fel, să sporească capacitățile de producție și de asemenea, să își crească capacitățile de apărare și descurajare.
La forumul de la București participă, între alții, cunoscutul economist Nouriel Roubini, fostul comandant al Forțelor NATO în Europa, generalul Phillip Breedlove, sau generalul în rezervă David Petraues, fostul șef al CIA. Acesta din urmă și-a lansat ieri, la București, una dintre cărțile sale de analiză a războiului modern.