"Generaţia fast-food" urcă România în topul supraponderalilor
România se află pe locul al treilea în Europa cu 50% din populaţie supraponderală şi 25% obeză, arată statisticile.
03 Decembrie 2012, 10:39
Potrivit datelor Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", din Bucureşti, România a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor din Europa, după ce în 2003 statisticile europene ne poziţionau pe locul 23 în clasament.
România se află pe locul al treilea în Europa cu 50% din populaţie supraponderală şi 25% obeză, arată statisticile.
Principala cauză este, potrivit specialistilor, trecerea primei "generaţii fast-food" de după '90 în rândul adulţilor.
Potrivit statisticilor, 30% dintre românce sunt supraponderale şi 20% dintre bărbaţi au o greutate peste normal.
În ceea ce priveşte copiii, 40% sunt obezi, arată datele cele mai recente.
"Din păcate, majoritatea celor care au probleme cu greutatea îşi doresc să scape de surplusul ponderal peste noapte şi refuză să înţeleagă că aşa ceva nu este posibil. Aşa se explică faptul că peste 80% dintre cei care mi se adresează au urmat cel puţin o dietă de înfometare, au slăbit şi au crescut apoi în greutate mai mult decât la începutul dietei", a explicat specialistul în nutriţie, Lygia Alexandrescu.
Ritmul de scădere ponderală sănătoas- între o jumătate de kilogram şi un kilogram pe săptămână
Studiile arată că persoanele care slăbesc într-o perioadă suficient de lungă se menţin mai bine la greutatea normală.
Un ritm de scădere ponderală sănătos este cuprins între o jumătate de kilogram şi un kilogram pe săptămână.
O greşeală este absenţa micului dejun, în condiţiile în care consumarea zilnică a unui mic dejun copios este esenţială pentru furnizarea energiei necesară organismului încă de dimineaţă şi pentru prevenirea apariţiei poftei de dulce.
Hidratarea insuficientă este o altă greşeală, deoarece pentru controlul greutăţii şi pentru menţinerea stării de sănătate se recomandă un aport mediu de apă de 30 mililitri pe kilogram corp în 24 de ore.
În ceea ce priveşte înfometarea atunci când în dieta zilnică există un număr foarte redus de calorii, mai puţin de 1.400, metabolismul începe să încetinească viteza arderilor.
În plus, în momentul în care se renunţă la înfometare, kilogramele se depun imediat şi chiar în număr mai mare, susţine Lygia Alexandrescu.