Garda în afara spitalelor, greu de pus în practică
Medicii apreciază ideea ministerului sănătăţii de a face gardă şi în afara unităţilor spitaliceşti, însă consideră că proiectul supus dezbaterii publice va fi greu de pus în practică.
Articol de Marilena Frâncu, 13 Decembrie 2011, 17:03
Ministerul sănătăţii doreşte ca medicii să stea acasă, dar să se poată pune la dispoziţia pacienţilor în maximum 20 de minute, dacă primesc o solicitare, pentru acest gen de gardă urmând să fie plătiţi cu 40% din sumele alocate celor care fac de gardă într-un spital.
Proiectul legislativ dă posibilitatea spitalelor din oraşele mici să-şi completeze liniile de gardă, asigurându-se continuitatea serviciilor medicale prin gardă la domiciliu şi chemări în caz de urgenţă şi nu se referă la spitalele mari, care au linii de gardă permanentă.
Secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Cristian Irimie, a explicat că plata medicilor în acest caz va creşte.
"Până acum, se făceau gărzi la domiciliu de către medici şi erau plătiţi cu plata cu ora, pe perioada cât erau prezenţi în spital. În condiţiile ordinului nostru, noi plătim cu 40% din tariful unei gărzi normale de spital, indiferent dacă sunt sau nu sunt solicitaţi. Era plătit dacă era chemat şi nu era plătit deloc decât dacă era chemat în spital".
"Asta în general pentru specialităţile mici, care nu au o rată de urgenţe foarte mare în 24 de ore, cum ar fi oftalmologia, ORL-ul şi alte specialităţi, care nu implică prezenţa medicului în spital, cum sunt gărzile de chirurgie, de ortopedie, anestezie, terapie intensivă", a explicat Cristian Irimie.
Cristian Irimie a explicat că un medic din ambulator, chiar dacă are mai multe colaborări cu mai multe spitale, nu poate asigura garda la domiciliu pentru două spitale în acelaşi timp.
Măsura "este disfuncţională"
Preşedintele Sindicatului "Doctor Ioan Cantacuzio", medicul Florin Chirculescu, declară că măsura propusă de autorităţi este bună, dar disfuncţională, mai ales în condiţiile în care spitalul dispune de doar doi medici specialişti angajaţi.
"Acest sistem de gardă la domiciliu a fost copiat de nişte ţări occidentale, în care însă există un medic din specialitatea X, care este la spital şi stabileşte dacă este nevoie de o intervenţie cu mai mulţi medici."
"De fapt, problema fundamentală este că ei, prin acest ordin, doresc să suplinească faptul că medicii nu mai sunt în România şi pleacă, dar nu o să reuşească, pentru că eu, de exemplu, am trăit sistemul acesta, al gărzilor la domiciliu."
"Deci, dacă nu vede un specialist, tu poţi să fii chemat de nu ştiu câte ori pe zi să vezi nişte cazuri care nici măcar nu au sancţiune de specialitatea ta", a declarat Florin Chirculescu.
Gărzile la domiciliu vor putea fi efectuate în timpul săptămânii, după-amiaza şi în cursul nopţii, iar în cazul sărbătorilor legale şi weekend-uri, timp de 24 de ore.
Medicul care asigură garda la domiciliu are obligaţia de a răspune la solicitările primite din partea medicului coordonator de gardă, într-un interval de maxim 20 de minute.