Gabriela Firea despre autobuzele turceşti
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a infirmat existenţa unor defecţiuni generale la autobuzele care au intrat în circulaţie în ultima săptămână.
Articol de Radu Dobriţoiu, 03 Decembrie 2018, 17:57
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a infirmat luni existenţa unor defecţiuni generale la autobuzele care au intrat în circulaţie în ultima săptămână, precizând că a existat doar o singură defecţiune la un autobuz dintre cele 30, aceasta fiind remediată imediat.
'Am citit şi eu aceste lucruri şi am ţinut legătura în mod constant cu toţi colegii mei. (...) Nu se confirmă ştirea potrivit căreia toate autobuzele care au fost achiziţionate şi sunt acum în trafic sunt defecte. Este o nouă ştire falsă, a fost o singură situaţie, o singură defecţiune. Dintre cele 30 de autobuze care au intrat în trafic (...) doar într-un singur caz se confirmă, care s-a şi remediat şi autobuzul a funcţionat şi circulat pe traseu din aceeaşi zi', a declarat Firea ziariştilor, după ce a participat la inaugurarea Pieţei Leul Ierusalimului.
Potrivit edilului Capitalei, mentenanţa acestor autobuze este asigurată timp de opt ani de câştigătorul licitaţiei, conform legii, dar verificările zilnice şi reparaţiile curente se realizează de către lucrătorii STB, aşa cum s-a convenit cu sindicatele, pentru că altfel ar fi putut exista disponibilizări de personal.
'Îmi pare foarte rău (...) că unii lideri de sindicat, e drept că nu toţi sau majoritatea, au început să facă politică şi să facă declaraţii care exclud cadrul lor de reprezentare. Cred că domniile lor ar trebui să fie interesaţi în special de salariile angajaţilor, care sunt mai bune, de condiţiile de muncă, care sunt superioare faţă de cele existente până în momentul venirii mele ca primar general, şi de investiţiile la fosta RATB, actuala STB. Şi se fac foarte multe investiţii (...) în transportul public în comun. Şi îmi exprim amărăciunea pentru faptul că, în loc să se constate aceste realizări certe, se scoate în evidenţă faptul că un autobuz din cele 30 a avut o problemă, care, fireşte, se va rezolva. Am cerut de curiozitate să aflu câte autobuze din cele 1.000 cumpărate acum vreo 13 ani au avut defecţiune din primele săptămâni. Răspunsul este: 'Multe'. Dar şi aceste lucruri se uită, dar probabil că atunci nu se răspândea atât de repede o ştire negativă', a spus Gabriela Firea.
Gabriela Firea despre situaţia de la Maternitatea Giuleşti
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat astăzi că ar trebui regândit un sistem mai bun de igienă la nivelul întregii ţări în spitale. Ea a adăugat că, din datele pe care le deţine, în lunile octombrie şi noiembrie, s-au născut la Maternitatea Giuleşti aproape 700 de copii, dintre care 20 au prezentat diferite afecţiuni cutanate şi au ajuns la Spitalul 'Grigore Alexandrescu', transmite Agerpres.
'În acest moment, pentru că am ţinut permanent legătura cu colegii noştri, sunt 15 bebeluşi internaţi, dintre aceştia doar 11 au confirmat stafilococul auriu, restul s-au externat. Am citit raportul de la DSP: sunt 15 internaţi, 11 confirmaţi, la patru se aşteaptă rezultatele analizelor. (...) Nu este ceva grav, nu este niciun copil pus în pericol, dar este o situaţie care trebuie să fie gestionată. (...) Subliniez ca încă din luna octombrie se luaseră deja măsuri la Maternitatea Giuleşti pentru a vedea cine a fost purtătorul stafilococului. 104 de cadre medicale au fost investigate medical, dintre acestea doar la 20 s-a depistat. (...) Cele 20 de persoane sunt fie în concediu medical, fie în libere', a explicat primarul general, într-o declaraţie acordată presei după ce a participat la inaugurarea Pieţei Leul Ierusalimului.
Gabriela Firea a susţinut că există o întreagă dezbatere, pentru că legislaţia nu este foarte clară în România.
'Acum este o întreagă discuţie, o întreagă dezbatere, pentru că legislaţia nu este foarte clară în România, în sensul că nu există niciun simptom pentru un adult sănătos şi noi putem să fim purtători de germeni de stafilococ auriu şi să nu ştim acest lucru, ci doar prin analize repetate şi prin măsuri de igienă care se impun şi care trebuie luate. De exemplu, nu există obligativitatea purtării permanente a măştii. Eu cred că ar trebui să regândim tot acest sistem, mă refer la nivelul întregii ţări, nu doar pentru maternitate, pentru că astfel de situaţii au mai fost în întreaga ţară şi cred că vor mai apărea, nu suntem într-o situaţie singulară. Şi atunci trebuie să luăm cu toţii măsurile care se impun pentru purtarea măştii permanent şi pentru schimbarea la fiecare manevră cu bebeluşii a mănuşilor chirurgicale', a spus Firea.
Ea a adăugat că municipalitatea va continua investiţiile în sănătate.
'Primăria Generală, ca autoritate locală, are atribuţii legale în ceea ce priveşte funcţionarea clădirii şi investiţiile în aparatură. Responsabilitatea actului medical este stabilită prin legislaţia în vigoare, medicii sunt plătiţi de către Ministerul Sănătăţii, actul medical este de asemenea supravegheat, controlat de cei care au răspundere în domeniu. Dar asta nu înseamnă că ne derobăm sau că arătăm către altcineva. (...) Noi tot ceea ce putem să facem, şi am întreprins şi până acum, este să investim cât mai mult atât în această maternitate, cât şi în celelalte maternităţi care sunt în subordinea Primăriei şi, printr-o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătăţii, cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu instituţiile abilitate, să contribuim ca actul medical să fie unul de calitate', a arătat primarul Capitalei.
Potrivit acesteia, în toate spitalele trebuie regândit sistemul privind sterilizarea, dezinfectarea mediului, în condiţiile în care nu există un mediu steril, pentru că nu de fiecare dată pacienţii sau aparţinătorii înţeleg să respecte regulile de igienă strictă, adecvată.
Primarul general a subliniat că analizele vor fi cele care vor confirma cel mai bine situaţia de la Maternitatea 'Dr. Panait Sârbu' - Giuleşti şi şi-a exprimat speranţa că aceasta se va redeschide în curând pentru că este 'una dintre cele mai căutate din ţară'.