Gabriel Ţepelea a încetat din viaţă
Unul dintre cei mai vechi membri ai Partidului Naţional Ţărănesc (PNŢ), Gabriel Ţepelea, a murit, joi, la 96 de ani, în locuinţa sa din Bucureşti şi va fi înmormântat sâmbătă la cimitirul Mănăstirii Cernica.
Articol de Roman Muşat, 13 Aprilie 2012, 08:55
Gabriel Ţepelea, unul dintre cei mai vechi membri ai Partidului Naţional Ţărănesc, a murit ieri, la 96 de ani şi va fi înmormântat sâmbătă la cimitirul Mănăstirii Cernica.
Gabriel Ţepelea s-a înscris în PNŢ încă din 1933 şi a avut o intensă activitate militantă pentru reintregirea ţării şi rezolvarea problemelor ţărăneşti.
"M-am înscris în Partidul Naţional Ţărănesc în 1933, când am devenit student, pe baza tradiţiei familiale. În 1869 s-a fondat Partidul Naţional Român, care a dus lupta pentru supravieţuirea naţiunii române şi pentru dezrobirea ei socială. Apoi, în 1926, fuziunea cu Partidul Ţărănesc. Cei din familia mea au fost, pe rând, membri ai Partidului Naţional Român şi apoi membri ai Partidului Naţional Ţărănesc. Nici nu mi-am pus problema că aş putea aparţine unei alte formaţiuni", declara Gabriel Ţepelea, într-un fragment păstrat în Fondul de istorie orală a Radiodifuziunii Române.
După al Doilea Război Mondial, ţărăniştii au activat în ilegalitate împotriva instaurării comunismului în România.
Gabriel Ţepelea a fost unul dintre cei care au plătit această luptă cu temniţă grea şi confiscarea averii.
Imediat după evenimentele din decembrie 1989, alături de Corneliu Coposu, Gabriel Ţepelea a luat parte la reînfiinţarea Partidului Naţional Ţărănesc, în calitate de vicepreşedinte.
De formaţie filolog, Gabriel Ţepelea a devenit în 1993 membru de onoare al Academiei Române.
"Pentru mine a însemnat întâlnirea cu una dintre marile personalităţi ale partidului, un om de o inteligenţă şi o erudiţie cu totul şi cu totul deosebită. Pentru partid, academicianul Gabriel Ţepelea, alături de seniorul Corneliu Coposu, de Ion Diaconescu, a fost unul din liderii generaţiei de aur a supravieţuitorilor temniţelor comuniste", a declarat pentru Radio România Actualităţi, liderul ţărănist, Victor Ciorbea.
Doctor honoris causa al mai multor universităţi (Oradea, Arad, Piteşti), Ţepelea a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2000) şi cu Legiunea de Onoare în grad de Ofiţer, acordată de Republica Franceză (2001).
Membru al Asociaţiei Scriitorilor Români din Ardeal (1937), Gabriel Ţepelea va deveni, peste ani, şi membru al Uniunii Scriitorilor.