Furtunile au făcut prăpăd în mai multe zone din ţară
Aseară, în judeţele Telorman şi Dolj, a fost chiar cod roşu de ploi şi vijelii, iar mulţi oameni şi-au văzut culturile distruse de grindină.
Articol de Radiojurnal, 30 Mai 2022, 09:52
Furtunile au făcut prăpăd în mai multe zone din ţară. Aseară, în judeţele Telorman şi Dolj, a fost chiar cod roşu de ploi şi vijelii, iar mulţi oameni şi-au văzut culturile distruse de grindină.
Municipiul Craiova a fost inundat, ceea cea dus la închiderea unor pasaje rutiere, la întreruperea circulaţiei tramvaielor şi la suspendarea activităţilor dedicate zilelor oraşului. În plus, a fost nevoie ca echipele de intervenţie să acţioneze pentru scoaterea apei din unele gospodării şi pentru îndepărtarea unui copac căzut peste o maşină.
Potrivit specialiştilor, va continua să plouă şi în această dimineaţă în aproape toată ţara. Meda Andrei, de la Administraţia Naţională de Meteorologie, ne oferă mai multe informaţii.
Meda Andrei: Până la ora 10:00 va fi în vigoare un cod galben pentru mare parte din țară, mai puțin regiunile vestice. Va fi instabilitate atmosferică accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii care vor determina viteze de 55-75 de kilometri pe oră și, izolat, peste 80 de kilometri pe oră. De asemenea, pe arii restrânse, poate să cadă grindină. Cantitățile de apă vor depăși în general 20-30 de litri pe metru pătrat și, izolat, 40 litri pe metrul pătrat. Intensitatea mai mare a fenomenelor va fi în sud-vestul Transilvaniei, Oltenia, vestul, sud-vestul și centrul Munteniei, de asemenea, local și în zona Carpaților Meridionali, unde local vor fi cantități mai mari de apă, de 50-90 litri pe metru pătrat. Iar, pentru sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, de asemenea, pentru centrul Munteniei, de interes vor fi intensificările de vânt, vijelii puternice, care să determine viteze de 75-90 de kilometri pe oră, de asemenea, grindină și frecvente descărcări electrice.
Realizator: Este, de asemenea, pericol de inundaţii pe mai multe râuri, iar potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române, acumulările hidrotehnice au fost pregătite pentru preluarea undelor de viitură ce s-ar putea forma. Cele mai severe fenomene sunt posibile în bazine hidrografie din Transilvania, Oltenia şi Muntenia, care sunt sub incidenţa unui cod portocaliu până la ora 12:00.