Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Furnizorii își vor anunța clienții în legătură cu noile prețuri la energia electrică

"Apel matinal" - Invitat: Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică.

Furnizorii își vor anunța clienții în legătură cu noile prețuri la energia electrică
Foto: Arhivă / pixabay.com.

Articol de Cătălin Cîrnu, 24 Septembrie 2024, 09:26

Autoritățile au în vedere o decizie prin care furnizorii de energie să pună la dispoziția consumatorilor, cu cinci luni înainte, informații despre prețuri. Responsabilii din domeniu spun că este necesară și o campanie de informare înainte de încheierea perioadei de plafonare a prețurilor la energie - se va întâmpla la 31 martie 2025 - în condițiile în care orice consumator de energie electrică sau de gaze naturale are acum un contract propriu încheiat cu un furnizor, iar prevederile acestuia trebuie să fie clare și explicite. O temă pe care o discutăm alături de Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică, pe scurt, HENRO. Bună dimineața!
Bună dimineața, mulțumesc pentru invitație!
Mulțumim că ați acceptat-o și, iată, ne reîntâlnim. Credeți că este acum momentul potrivit să ne uităm cu atenție? Mă raportez la fiecare client, în contractul propriu de furnizare a energiei electrice, eventual chiar și de gaze.
Da, intenția și inițiativa autorității este binevenită, pentru că într-adevăr, la 1 aprilie se vor face trei ani, de fapt, de când se aplică această schemă de plafonare-compensare și cu siguranță, clienții au fost mai puțin atenți la detaliile contractului pe care l-au avut de-a lungul celor trei ani, reînnoit, tacit. Sunt convinsă că majoritatea dintre ei tacit, pentru că fiind prețurile aceleași, sau plafonate, nu au acordat importanță unui nou contract. Este bine să ne reamintim din când în când ce am semnat cu furnizorul de utilități, iar faptul că se întâmplă cu cinci luni înainte ne oferă posibilitatea să analizăm și să avem timp suficient de a lua o decizie, cel puțin în cunoștință de cauză, nu zic corectă, corectă pentru noi, dar măcar să fim conștienți ceea ce ne asumăm în relația cu furnizorul de energie electrică sau gaze naturale.
În acest moment, în factură este evidențiat prețul pe kilowatt pe care îl plătește clientul către furnizor înainte de aplicarea plafonării?
Da, este și acum un contract, doar că eu sunt convinsă - iarăși, e o părere personală - dar cred că majoritatea consumatorilor se uită cât este factura.
Exact.
Nu analizează elementele care compun prețul final al facturii. Văd că au de plătit suma X și mai departe nu-și fac alte probleme. Eventual se uită și văd că li s-au aplicat prețuri plafonat sau la cantitatea consumată și știm că avem niște cantități cărora li se alocă niște prețuri, 100 de kilowați-oră pe lună, între 100 și 255 și peste 300 de kilowați-oră pe lună și în funcție de asta se aplică 0,68, 0,8 sau 1,3 lei per kilowatt-oră. Probabil, unii se mai uită dacă li s-a aplicat prețul plafonat și de fapt, pentru unii ar trebui să fie chiar mai puțin, că și aici este, să zicem, un pic complicat pentru unii. Se aplică prețul cel mai mic, lunar ar trebui să se aplice prețul cel mai mic dintre prețul din contract, prețul de achiziție și funcție de preţul de ordonanţă. Deci e destul de complicat să vezi dacă într-adevăr te-ai încadra sau cum te-ai încadra. Dacă se vede că e o factură rezonabilă, nu e mai mare decât luna precedentă, n-am consumat mai mult, nu-și face mari probleme.
Întrebările apar atunci când factura crește, nu?
Exact! Abia atunci și cu siguranță în perioada sezonului rece vor mai crește și facturile de energie electrică și cu siguranță cele de gaze naturale, mai ales dacă folosim gazele naturale pentru încălzire.
Da, la energie electrică au crescut facturile și pentru vara aceasta, mai ales că mulți au fost nevoiți să țină aerul condiționat sau aparatele de aer condiționat aproape non-stop din cauza arșiței. Dar cine trebuie să asigure informarea clară a clienților? Companiile, fecare dintre noi să fim atenți la detalii?
Furnizorul pe care îl avem. Deci noi primim lunar o factură. Regula este, de regulă, lunar să primim această factură, este modul de comunicare cu furnizorul nostru de energie electrică și sau gaze naturale, că s-ar putea să fie același, după cum am optat. Acest furnizor, conform acestui proiect de ordin, care a fost postat săptămâna trecută și este încă în dezbatere publică, probabil va fi aprobat, eu știu, în jurul datei de 1 octombrie. El va avea obligația ca în ultimele două luni din an, noiembrie și decembrie, să trimită această informare către clientul pe care îl are în prezent în portofoliu și să îi spună: dragă client, de la 1 aprilie prevederile ordonanței nu se mai aplică, nu mai există preț plafonat. Tu în acest moment ai în contract prețul X, pe care unii poate-l știu, alţii nu-l știu și este defalcat și se desface pe componente, cât reprezintă prețul energiei electrice, cât reprezintă tarifele de rețea, transport și distribuție, cât reprezintă alte taxe și impozite ș.a.m.d., marja de furnizare. Deci toate componentele trebuie să i le defalci. De asemenea, îi mai scrie clientului: ai posibilitatea ca după 1 aprilie, cum nu se mai aplică prevederile ordonanței, să îți alegi singur furnizorul dacă nu ești mulțumit de prețul pe care îl ai din contract. Acum, oferta o va primi însă în lunile ianuarie și februarie, pentru că este prea repede, e prematur să primească acum, mai ales că nici furnizorii nu au cantitățile achiziționate suficient, să spunem, pentru perioada de după 1 aprilie. Deci nu știu încă care ar fi prețul final, prețul de achiziție al energiei, la care se adaugă componentele fixe. Ce va primi, toate aceste detalii, cum poate să compare, să se ducă pe site-ul autorității de reglementare, să compare prețurile, deci foarte multe detalii, poate, par un pic tehnice. E bine să...
Cred că pe toții interesează mai degrabă ce se va întâmpla după expirarea perioadei de plafonare, prețurile vor crește, nu știu, plafonarea poate fi prelungită?
Acum, să știți că au fost critici și în momentul când s-a dat această ordonanță modificată de-a lungul timpului, dar schema, în principiu a rămas aceeași. Au fost critici dacă metoda aleasă a fost cea mai potrivită, aceasta de plafonare-compensare, adică pentru o cantitate prestabilită consumată de către consumator, de către clientul final să se aplice un preț fix, la care furnizorul știe exact care este și marja de furnizare și el se duce apoi către stat și își recuperează diferența dintre ce a pus în factură și ce a cheltuit. E adevărat că unii, câțiva producători au fost obligați să vândă la un preț fix, ceea ce a distorsionat piața. Adică unii au avut această obligație și mă refer la producătorii de stat, alții au vândut, precum cei din surse regenerabile, au vândut la ce prețuri au dorit și pe ce piețe au găsit cumpărători și au găsit, cu siguranță.
Iar ceilalți au speculat, mă gândesc la traderi. Nu? La comercianți.
Este greu de făcut o astfel de afirmație că au speculat. E rolul autorităților să vadă dacă energia s-a plimbat, eu știu, de la ... producătorul nu știe cui vinde sau mă rog, știe cui vinde, dar nu poate să-i refuze unui cumpărător dreptul de a cumpăra. Și cumpărător poate să fie un furnizor care are clienți în portofoliu, dar și intermediar, traderii, așa cum cum sunt denumiți în lege. El vinde, mai departe ce face traderul sau furnizorul, pentru că și furnizorul poate să revândă este deja o altă discuție și aici numai autoritățile pot să, dacă au suspiciuni, pot să se uite cu atenție, să investigheze și cu siguranță s-au mai uitat, mai ales când au trebuit să deconteze sume de la bugetul de stat și știu că li s-au cerut documente care să dovedească de unde și la ce preț au cumpărat energia.
Nu e ca la angro, nu poți să cumperi decât de la cinci, nu știu, baxuri în sus, practic nu poți să cumperi, tocmai de aceea apar și traderii, nu?
Vedeți, energia până la urmă n-are, nu e însemnată de la cine cumpărată? Este energie electrică, gaze naturale, la gaze, să zicem, lucrurile sunt pic mai simple din punct de vedere al diversității producătorilor, că nu sunt decât doi-trei, cel mult, dacă punem și producătorul care a apărut între timp de gaze naturale din Marea Neagră. Un miliard de metri cubi pe an, dar la energie electrică sunt o dată împărțiți, după cum știm, pe tehnologia folosită hidro-nuclear, cărbune, gaze naturale și sunt foarte mulți din surse regenerabile - soare și vânt. Acum, energia este aceeași și standardul de calitate.
E adevărat, prețul ei?
Prețul variază.
Prețul ei, nu? Da, mai ales că sunt unele țări care produc mai puțină energie ca România, dar prețul e mai mic în momentul în care se vinde pe piața internă. Aici încercăm noi să deslușim.
Este important și din ce o produci. Este foarte important și care este sursa preponderentă pe care o ai. Și e adevărat și de condițiile de piață, adică, probabil, vă gândiți la Franța, unde 80% este energie nucleară deținută de stat și unde...
Sau la Spania ori Portugalia, unde e cea eoliană, nu?
Da, este energie solară și eoliană și hidro-energie foarte, foarte multă, pentru că altfel n-ar putea să-și asigure funcționarea în siguranță a sistemului, dar funcționează un pic diferit, pentru că sunt în peninsulă și utilizează... Au fost cumva exceptați de la regulile acestea de interconectare cu restul Europei.
Da, e adevărat, cred că noi ar trebui să luăm în calcul țările din apropierea României: Bulgaria sau în Ungaria, de exemplu, dar vom mai vorbi despre energia electrică. Mulțumiri multe, pentru că...
Cu mare plăcere. Și facturi cât mai mici după 1 aprilie.
Așa să fie!
Atenție ce semnăm sau ce ne asumăm prin noile contracte pe care le vom primi din ianuarie încolo și pentru care avem 30 de zile la dispoziție, până la 1 aprilie, să ni le asumăm, să le acceptăm, să căutăm alt furnizor ș.a.m.d.
Da, sau vorba din bătrâni: ochii mari atunci când vedeți că facturile sunt scrise cu litere foarte, foarte mici. Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie , pe scurt, HENRO, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Prima săptămână din octombrie va fi dedicată prevenirii gripei
România 24 Septembrie 2024, 11:42

Prima săptămână din octombrie va fi dedicată prevenirii gripei

Autorităţile publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile non-guvernamentale şi profesionale vor organiza diferite...

Prima săptămână din octombrie va fi dedicată prevenirii gripei
Prețul în lei al gramului de aur a atins un nivel record
România 24 Septembrie 2024, 10:40

Prețul în lei al gramului de aur a atins un nivel record

Preţul unui gram de aur a crescut cu peste un procent, ajungând la o cotaţie record de peste 377 de lei. Moneda...

Prețul în lei al gramului de aur a atins un nivel record
Pacienţii vor beneficia de tratamente inovatoare
România 24 Septembrie 2024, 08:33

Pacienţii vor beneficia de tratamente inovatoare

Preşedinta Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, a fost invitată la emisiunea Serviciul de noapte, de la RRA.

Pacienţii vor beneficia de tratamente inovatoare
Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi de cel mult 8.000 metri cubi pe secundă, în perioada 29-30 septembrie
România 24 Septembrie 2024, 07:45

Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi de cel mult 8.000 metri cubi pe secundă, în perioada 29-30 septembrie

Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi de cel mult 8.000 metri cubi pe secundă, în intervalul 29-30...

Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi de cel mult 8.000 metri cubi pe secundă, în perioada 29-30 septembrie
Mircea Fechet: Debitul ridicat de pe Dunăre va fi gestionat cu uşurinţă
România 24 Septembrie 2024, 07:31

Mircea Fechet: Debitul ridicat de pe Dunăre va fi gestionat cu uşurinţă

Acelaşi debit a fost gestionat şi în luna ianuarie 2024, dar şi în decembrie 2023, a precizat ministrul mediului.

Mircea Fechet: Debitul ridicat de pe Dunăre va fi gestionat cu uşurinţă
România 24 Septembrie 2024, 01:54

Despăgubiri de 20 milioane euro pentru locuinţe, după inundaţii, cutremure sau alunecări de teren, în 10 ani

17% dintre casele din ţară sunt asigurate complet prin intermediul unei poliţe facultative.

Despăgubiri de 20 milioane euro pentru locuinţe, după inundaţii, cutremure sau alunecări de teren, în 10 ani
Peste 8 milioane de români deţineau active de circa 144 miliarde lei la Pilonul II de pensii, la finalul lunii iunie
România 23 Septembrie 2024, 23:42

Peste 8 milioane de români deţineau active de circa 144 miliarde lei la Pilonul II de pensii, la finalul lunii iunie

Peste opt milioane de români deţineau active de aproximativ 144 de miliarde de lei la Pilonul II de pensii, la finalul...

Peste 8 milioane de români deţineau active de circa 144 miliarde lei la Pilonul II de pensii, la finalul lunii iunie
Campanie de informare cu privire la încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie, pe 31 martie 2025
România 23 Septembrie 2024, 23:41

Campanie de informare cu privire la încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie, pe 31 martie 2025

ANRE va obliga furnizorii să pună la dispoziţia consumatorilor, cu cinci luni înainte, informaţii despre preţurile la energie.

Campanie de informare cu privire la încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie, pe 31 martie 2025