Funcţionari publici, "complici în scandalul cărnii alterate"
Investigaţiile au scos la iveală suspiciunea că o mare cantitate de carne expirată a ajuns în magazine şi în restaurante de tip fast-food. 19 tone de carne au fost retrase.
Articol de Radiojurnal, 14 Martie 2014, 19:28
Continuă anchetele din mai multe judeţe ale ţării şi în Bucureşti în cadrul unui dosar de evaziune fiscală estimată la 15 milioane de euro în domeniul comerţului cu carne şi produse din carne provenite din ţări ale Uniunii Europene.
Investigaţiile au scos la iveală complicitatea unor funcţionari publici, dar şi suspiciunea că o mare cantitate de carne expirată a ajuns în magazine şi în restaurante de tip fast-food.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Dunca, a precizat că au fost descoperite nereguli în foarte multe judeţe.
"Bacău, 80 de kg ficat de porc cu semne de alterare. Neamţ, 890 kg pulpe de pui din import cu etichetă netradusă, 360 de kg ficat de pui import etichetă netradusă. În Mehedinţi, 1.010 kg cap de piept de porc cu data durabilităţii minimale depăşită din iulie 2013. Braşov, 129 kg carne de porc cu data durabilităţii minimale depăşită", a anunţat preşedintele ANPC.
19 tone de carne, retrase definitiv de la vânzare
Continuă verificările şi inspectorii Autorităţii Sanitar-Veterinare, după ce 19 tone de carne alterată au fost deja retrase definitiv de la vânzare.
Preşedintele Autorităţii, Vladimir Mănăsireanu, a explicat că verificările sunt parte a anchetei DIICOT şi a dat asigurări că produsele din carne alterată nu au ajuns pe rafturile magazinelor.
"Totul se desfăşoară în depozite. Nu există un indiciu că marfa din acele depozite a ajuns pe rafturile magazinelor. Există o probabilitate extrem de mică ca o marfă care are sau aduce urme de îndoială privind prospeţimea, încărcătura microbiologică, să ajungă pe rafturi, tocmai pentru că avem un control pe trasasbilitatea fiecărui produs foarte bine pus la punct şi, în momentul în care ajunge în magazin, trece de toate filierele de control sanitar-veterinar", a explicat preşedintele Autorităţii Sanitar-Veterinare.
Producătorii şi comercianţii, afectaţi de scandal
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, consideră la rândul său că este puţin probabil ca produsele din carne alterată să fi ajuns pe rafturi, dar precizează că vor continua controalele.
Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, Daniel Constantin spune că este atât în interesul consumatorilor, cât şi al producătorilor corecţi să fie identificate cât mai repede persoanele şi firmele responsabile de situaţia anchetată de procurori.
Reprezentanţii producătorilor şi ai comercianţilor spun însă că sunt direct loviţi de acest scandal, deoarece consumatorii evită să mai cumpere.
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea a spus, la Radio România Actualităţi, că aşteaptă nominalizarea clară a vinovaţilor. orin Minea:
"Dacă suntem prezentaţi toţi în aceeaşi baie şi că toate lumea face şi consumatorul înţelege că nimeni nu respectă nimica, de ce ar mai cumpăra consumatorul? Or, adevărul este puţin altul. Între uscăturile care îşi permit să facă acest lucru şi producătorul, procesatorul serios este o mare diferenţă.
Procesatorul serios lucrează corect pe piaţă şi nu face evaziune, nu dă marfă stricată. El ar trebui protejat, or, acum, în scandalurile alimentare din România, de fiecare dată cel care a plătit a fost cel nevinovat, ceea ce este complet greşit", a declarat preşedintele Romalimenta.
Cele mai multe nereguli, în judeţul Mehedinţi
Judeţul Mehedinţi este printre cele în care au fost descoperite cele mai multe nereguli.
Potrivit corespondentului nostru, Mihai Bădescu, cele peste 2,5 tone de carne alterată nu ar proveni din alte state, ci de pe piaţa internă.
Expirată încă din luna februarie, marfa nu fusese distrusă, ci depozitată în camera destinată deşeurilor, dar, cum existau suspiciuni că ar putea ajunge procesată pe masele oamenilor, cum s-a mai întâmplat, a fost confiscată.
Inspectorii sanitar-veterinari au ajuns la timp şi au dispus distrugerea întregii cantităţi, iar procesatorul amendat cu 2.000 de lei.
"Au fost găsite la unitatea de procesare 2,5 tone de carne şi produse din carne - spune aici: guşă, oase de porc -, toate erau ţinute în camera de neutralizare. Pentru siguranţa că această carne nu va fi pusă în comerţ, s-a făcut recomandarea şi s-a şi supus denaturării", a declarat Adriana Ganea, purtător de cuvânt DSV Mehedinţi:
Cumpărătorii cred că procesatorii care încalcă atât de grav legea nu ar mai trebui să poată face comerţ.