Fotografia în slujba mediului
În fiecare an, pe 2 Februarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin marchează ”Ziua Mondială a Zonelor Umede”.
Articol de Mario Balint, 02 Februarie 2016, 10:01
În fiecare an pe data de 2 Februarie Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin marchează ”Ziua Mondială a Zonelor Umede”, prin acţiuni şi activităţi destinate sensibilizării şi conştientizării opiniei publice cu privire la valoarea zonelor umede.
Ziua de 2 Februarie reprezintă data adoptării Convenţiei asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în anul 1971 la Ramsar.
România a aderat la Convenţia Ramsar încă din anul 1991, Ziua Mondială a Zonelor Umede fiind sărbătorită însă peste tot în lume începând cu anul 1997.
Implicarea României în protecţia zonelor umede se reflectă şi prin desemnarea, pe teritoriul naţional, până la această dată, a 19 sit-uri Ramsar, regăsite pe listele IUCN, totalizând 1.156.448 hectare.
Judeţul Caraş-Severin are o suprafaţă de de 2159 hectare zone umede în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier - Sit Ramsar din 2011. Aceste zone umede, respectiv Balta Nera, Zona Umedă Ostrov – Moldova Veche, Zona Umedă Calinovăţ, Zona Umedă Divici – Pojejena, adăpostesc o diversitate de specii de păsări şi habitate naturale de importanţă deosebită la nivel naţional, european si nu numai.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Zonelor Umede, Agenţia pentru Protecţia Mediului organizează, începînd de astăzi, pe tot parcursul lunii, activităţi de educaţie ecologică, în şcolile din Clisura Dunării (Socol, Baziaş, Pojejena, Moldova Nouă) şi cele din municipiul Reşiţa, dar şi un concurs de fotografii digitale efectuate într-o locaţie din zonele umede din judeţ, pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani. Fiecare participant va încarca o singură fotografie pe site-ul: http://www.worldwetlandsday.org/photo-contest/conditions - Condiţia este să respecte regulile concursului stabilite de Secretariatul Convenţiei Ramsar.