FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții asociațiilor de revoluționari au participat la ceremonii.
Articol de Cătălin Purcaru, 22 Decembrie 2024, 13:18
Sunt zile încărcate de emoție în întreaga țară, peste tot sunt comemorate victimele Revoluției din decembrie '89.
În urmă cu 35 de ani, revolta anti-comunistă s-a extins în toată țara, dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit cu elicopterul, iar oamenii au ieșit masiv în stradă. Numărul morților și al răniților a crescut semnificativ.
În noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, a început să se tragă în mai multe locuri din București. Datele Parchetului General indică 12,5 milioane de gloanțe trase până în 30 decembrie.
Victime au fost și la sediul Radiodifuziunii Române, iar în memoria lor, duminică, la monumentul din fața Sălii de Concerte, foști și actuali angajați ai Radioului, cadre militare și reprezentanții asociațiilor de revoluționari au participat la ceremonii.
11 eroi s-au sacrificat pentru a apăra radioul public. Așa cum se întâmplă în fiecare an la monumentul din fața Sălii Radio s-a organizat o ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane de flori.
În 22 decembrie 1989, mulți oameni s-au adunat în fața clădirii radioului. Porțile erau închise, iar forțele de ordine erau pregătite să intervină.
Alexandru Mironov, angajat al radioului la acea vreme, își amintește momentul.
Alexandru Mironov: Noi nu știam înăuntrul radioului că Ceauşeştii plecaseră. Când a venit mulțimea și-a început să bată cu pumnii în uşă, am coborât la grupul de soldați de la Ministerul de Interne, care erau cu glonţul pe ţeavă, le-am spus așa: 'sunt părintele unor copii ca voi; dacă vreunul dintre voi trage, toată instituția asta o să ia foc, o să murim toți. Plecați de aici!' Le-am deschis poarta ca să intre. Le-am cerut să aleagă 10 inşi dintre ei, au venit 10 inşi am intrat la etajul doi și s-a schimbat lumea.
FOTO: Alexandru Mironov.
Imediat după fuga cuplului Ceaușescu cu elicopterul, din cabina de emisie s-a transmis pentru prima dată: ''Aici București, România.''
Radioul public devenea astfel radioul liber, fără cenzură.
Monumentul din fața Sălii Radio înfățișează două aripi frânte, un simbol al unor destine întrerupte, dar și al unui zbor spre libertate.