FOTO: Domogledul continuă să ardă
Din experienţa anilor trecuţi, cînd vorbim de incendii de pădure în Domogled, totul începe cu un hectar, finalul fiind de 50-100 hectare.
Articol de Mario Balint, 01 Mai 2018, 10:59
Din experienţa anilor trecuţi, cînd vorbim de incendii de pădure în Domogled, totul începe cu un hectar, finalul fiind de 50-100 hectare.
Pompierii intervin la peste 1000 de metri altitudine, pe o pantă de 40 de grade, echipaţi corespunzător, cu cască în cap, 20 de kg de apă in rucsacii speciali pentru stingerea incendiilor, primiţi de la 4 inspectorate pentru situaţii de urgenţă din ţară (Hunedoara, Arad, Bucureşti-Ilfov şi Centrul Special de Intervenţie pentru Situaţii de Urgenţă de la Ciolpani), cu lopeţi şi pliciuri în mîini.
Foto: plt. maj. Magdalena Tocmelea/ ISU SEMENIC.
Astfel pregătiţi, urmează un marş de peste 2 ore, aproape tîrîş, din tabăra de bază pînă la locul intervenţiei, undeva, sub Vf. Şuşcu. De altfel, acest marş a început deja la ora 7.
Este a patra zi de intervenţie a pompierilor militari, 100 din patru judeţe, Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, şi Gorj, şi 48 de silvicultori şi rangeri, pentru stingerea incendiului dintr-o zonă de stîncărie din zona de protecție integrală a Parcului Național Domogled – Valea Cernei.
În ciuda intervenţiilor la sol şi cea aeriană, focul s-a extins din cauza vîntului puternic, spre o zonă stîncoasă care face imposibilă operaţiunea de la sol. Peste 3 Ha de pin negru de Banat şi arborete ard acum, cu flacără. Sînt 3 focare observate. O pepinieră se pare că este sursa incendiului, o pepinieră din această valoroasă şi rară specie, Pinul Negru de Banat. Pentru cine nu ştie, Pinul este o răşinoasă extrem de combustibilă care se reaprinde şi după ce exteriorul, coaja a fost stinsă.
În această dimineaţă, pînă la ora 10, elicopterele IGAV au efectuat deja două misiuni aeriene de stingere din aer. Sînt două elicoptere ale IGAV care efectuează misiuni de stingere, începînd de sîmbătă. Ele au ataşate cîte un recipient pentru apă, pe care îl încarcă din barajul din apropiere. Din păcate, în Domogled, din cauza configuraţiei stîncilor şi a diferenţelor de temperatură se formează curenţi puternici turbionari-ascendenţi care pun în pericol zborurile, în aceste condiţii, intervenţiile aeriene fiind extrem de dificile. Doar 5 astfel de aruncări cu apă au fost efectuate ieri.