FOTO: Cota de inundaţii a fost depăşită la Brăila
Nivelul Dunării a continuat să crească şi ieri. La Brăila a atins 636 de centimetri, cu 26 de centimetri peste cota de inundaţie şi un debit de 13.900 metri pe secundă.
Articol de Gina Bahor, Brăila, 02 Aprilie 2018, 11:30
Nivelul Dunării a continuat să crească şi ieri. La Brăila a atins 636 de centimetri, cu 26 de centimetri peste cota de inundaţie şi un debit de 13.900 metri pe secundă.
Dunărea a ieşit din matcă, iar faleza pietonală a Brăilei este inundată pe alocuri.
După cum a declarat Adrian Turiac, şeful Serviciilor de Gospodărire a Apelor, se menţin cele şase fisuri apărute de câteva zile în dig în Insula Mare a Brăilei şi pe terasă, care au fost rapid contracarate cu saci de balast şi tuburi de PVC, astfel încât să scadă presiunea.
Angajaţii Serviciilor Gospodărire Locală monitorizează permanent situaţia şi vor interveni pentru astuparea fisurilor, ori de câte ori este nevoie.
La un asemenea nivel, sectoarele de dig care apără Insula Mare a Brăilei rămân în faza a treia de apărare, cu apa ridicată la mai mult de o treime din înălţimea taluzului.
Autorităţile municipale rămân în alertă, iar pentru a evita inundarea falezei de apa care deversează prin gurile de canalizare, au luat măsuri asupra înălţării acestora cu tuburi de ciment umplute cu nisip.
Instituţiile aflate pe faleză au făcut zid din sacii de nisip, pentru a putea opri apa care ar intra în incinte.
Şi la Galaţi, fluviul a atins 617 centimetri, cu 17 centimetri peste cota de inundaţie.
Foto 1: Dunarea la Galati, 30 aprilie 2018. Foto: Nicu Popescu.
Hidrologii se aşteaptă ca nivelul Dunării să crească în continuare, până miercuri, când va ajunge la 622 de centimetri.
Foto 2: Dunarea la Giurgiu, 29 martie 2018. Foto: Nicu Popescu.