Fosta conduere a IICCMER, acuzată de fraude
Corpul de control al premierului anunţă că va sesiza organele de urmărire penală privind posibile fraude ale fostei conduceri a IICCMER. Membrii fostei conduceri neagă acuzaţiile.
03 Decembrie 2012, 12:56
Corpul de Control al premierului a anunţat că va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu posibile fraude penale legate de cheltuieli ale membrilor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în perioada 2010-2012.
Experţii guvernamentali susţin că au identificat cheltuieli fără acoperire legală, inclusiv în cazul preşedintelui Consiliului Ştiinţific al Institutului, Vladimir Tismăneanu.
"Deşi nu au existat raporturi de muncă şi de serviciu conform legii, nefiind încheiat vreun contract individual de muncă sau un alt tip de contract în baza căruia să fii dobândit dreptul de a obţine avantaje în bani sau natură", se arată într-un comunicat al executivului.
În replică, profesorul Ioan Stanomir, care a asigurat conducerea institutului în perioada la care se referă comunicatul, a declarat pentru postul public de radio că raportul Corpului de Control al premierului a fost întocmit cu rea voinţă şi are tentă electorală.
"Eu şi colegii mei suntem gata oricând să dăm socoteală pentru genul de activităţi pe care l-am desfăşurat şi sunt convins că, la o examinare corectă a acestei activităţi, orice latură infracţională sau de abuz va fi înlăturată.
"Este evidentă această conotaţie electorală pe care domnul Victor Ponta şi cabinetul domniei sale doresc să o dea unui raport al Corpului de Control al primului-ministru", a declarat Ioan Stanomir.
"Dacă domnul Victor Ponta doreşte să îşi găsească ţinte politice, ar fi bine să se dueleze retoric şi intelectual cu adversarii domniei sale.
"Nici eu, nici Vladimir Tismăneanu nu suntem candidaţi ai vreunui partid politic şi cu atât mai puţin colegii mei din cadrul IICCMER, pe care acest raport îi portretizează într-o manieră falsă", a mai adăugat Ioan Stanomir.
Vladimir Tismăneanu spune că este vorba de un caz scandalos de politizare
La rândul său, Vladimir Tismăneanu susţine că, după instalarea guvernului Ponta, s-a căutat orice probă incriminatorie la adresa fostei conduceri a institutului şi că aceasta reprezintă un caz scandalos de politizare a unei instituţii.
Într-o postare pe site-ul HotNews, el precizează că, în calitate de preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului, de unde a demisionat anul acesta, nu a primit niciun ban sub formă de salariu şi că toate cheltuielile pentru convorbiri telefonice invocate de raportul guvernamental au fost necesare pentru păstra o legătură permanentă cu institutul.