Forumul Atlantic - Marea Neagră, de la Bucureşti
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a declarat, la București, că activitatea României în materie de rezistență la vulnerabilități este impresionantă.
Articol de Radiojurnal, 31 Mai 2021, 14:09
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a declarat, la București, că activitatea României în materie de rezistență la vulnerabilități este impresionantă şi a anunțat că Uniunea Europeană și-a propus ca pe viitor companii din domenii esențiale să nu ajungă sub controlul unor țări din afara Europei.
Vorbind la Forumul Atlantic - Marea Neagră, organizat de Institutul Aspen și George Marshall Fund, Maroš Šefčovič a mai spus că ar fi bine ca fiecare stat membru să aibă un ministru pentru reziliență. Cu detalii redactorul RRA, Carmen Gavrilă.
Vicepreședintele Comisiei Europene,Maroš Šefčovič, a explicat că Uniunea nu trebuie să mai permită preluarea de companii și start-up-uri de către giganți economici din afara Europei.
În contextul rezilienței, vicepreședintele Comisiei Europene a arătat că înțelege de ce România vede Marea Neagră ca o răscruce pentru interesele marilor puteri.
Maroš Šefčovič: Suntem într-o perioadă în care ne îndepărtăm de multilateralism și ne îndreptăm spre o lume multipolară, în care avem mari puteri în competiție, iar noi, ca democrații, Uniunea Europeană, NATO, trebuie să fim mai bine pregătiți. De acee, avem patru dimensiuni: de climă, digitală, socială și geopolitică.
Reporter: Ministrul de externe Bogdan Aurescu a explicat că încrederea este la baza rezilienței și se poate obține în două moduri.
Bogdan Aurescu: Un mod este prin eficientă. Asta facem în NATO și Uniunea Europeană. Încercăm să construim instituții mai eficiente - despre asta sunt Procesul NATO 2030 și noul concept strategic, la fel Conferința privind viitorul Europei, care însă adaugă încă un mod de creștere a încrederii: participarea cetățenilor în procesul de a obține instituții mai eficiente.
Reporter: Şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat că democrațiile din NATO și Uniune trebuie să se asigure că sunt mai rezistente, aplicând un set comun de instrumente și criterii ca de exemplu în materie de verificare a investițiilor străine directe.