Fondurile private de pensii ”vor putea investi mai mult în acţiuni”
Conform unui proiect discutat în Parlament, fondurile private de pensii vor putea investi mai mult în acţiuni.
Articol de Iulian Olescu, 25 Noiembrie 2017, 09:25
Fondurile private de pensii vor putea să investească mai mult în acţiuni, potrivit unui proiect aflat în discuţie în Parlament, ce are drept scop să compenseze reducerea contribuţiilor la pilonul II, decisă recent de guvern. Anunţul a fost făcut la o dezbatere privind rolul fondurilor private de pensii la dezvoltarea pieţei de capital.
Aceste fonduri reprezintă o necesitate pentru economia românească, ţinând cont de faptul că sunt situate în prima treime a clasamentului european din punctul de vedere al randamentelor şi că au fost printre principalii investitori instituţionali la toate marile listări de companii de stat, a declarat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache. El a adăugat că reducerea temporară a nivelului contribuţiilor care se îndreaptă către pilonul II nu va avea efecte semnificative, mai ales dacă va fi temporară şi dacă va putea fi compensată prin creşterea randamentelor.
Mircea Ursache: În funcţie de rentabilizarea pilonului I, de evoluţiile economice şi politice viitoare, este de aşteptat ca acest procent de 5,1 să revină în doi ani, în trei ani.
Mircea Ursache spune că o variantă pentru a creşte randamentele ar fi să se permită fondurilor private care gestionează pilonul II să investească mai mult în acţiuni. El a adăugat că există discuţii în acest sens la nivelul Parlamentului şi a explicat că în opinia sa, pragul ar putea fi crescut de la 5% în prezent până la 15% din portofoliu, deoarece pieţele reglementate de acţiuni nu sunt foarte sigure.
Pe de altă parte, reprezentanţii consultanţilor financiari spun că reducerea contribuţiei către pilonul II de pensii îi afectează atât pe cei care contribuie, deoarece pe termen lung pensia lor administrată privat se va reduce cu până la 20%, cât şi societăţile care administrează fondurile, care vor avea mai puţini bani de investit şi vor obţine randamente mai reduse.
Alexandra Smedoiu, director consultanţă fiscală în cadrul PriceWaterhouseCoopers România: Avem cel mai mic procent de active în fondurile de pensii private raportat la PIB şi atunci vedem de ce această decizie de a diminua contribuţiile nu poate decât să fie în detrimentul viitorilor pensionari.