Fondurile pentru medicamente compensate, "tot mai mici"
Farmaciştii susţin că în aprilie ar putea să nu mai fie bani pentru medicamente gratuite şi compensate din cauza lipsei de organizare a sistemului de asigurări de sănătate.
Articol de Adriana Turea, 30 Martie 2010, 20:37
Farmaciştii sunt nemulţumiţi de faptul că sistemul de asigurări de sănătate nu este bine organizat, ceea ce duce la epuizarea tot mai rapidă a fondurilor.
Colegiul Farmaciştilor din România a estimat că în luna aprilie nu vor mai fi bani pentru medicamente gratuite şi compensate şi a precizat că propune o reformă a sistemului de asigurări bazată pe asumarea răspunderii sociale.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, prof.dr. Dumitru Lupuliasa, consideră că propunerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a introduce farmacistul de familie nu este o soluţie în momentul de faţă şi susţine că este o îngrădire a pacientului.
"În acest concept nou, pe care noi personal l-am fi văzut, poate, o soluţie acum doi ani, când existau plafoane la farmacii şi când bolnavii cronici să fi avut asigurată medicaţia, era o soluţie.
"În momentul de faţă nu credem că este o soluţie, pentru că bolnavii cronici îşi vor lua medicamentele doar de la farmacia la care s-au înscris şi pe care pot s-o schimbe după o perioadă de şase luni", a declarat Dumitru Lupuliasa.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, este de părere că prin înfiinţarea farmaciei de familie se doreşte intrarea în legalitate a unui fenomen ce persistă de 4-5 ani.
"Sunt înţelegeri între anumiţi medici şi anumite farmacii, înţelegeri prin care medicii respectivi trimit reţetele pentru programele de sănătate la anumite farmacii. Dacă nu trimit reţetele, le trimit în sensul că se dau din cabinetele doctorilor medicamentele de pe reţete, iar reţetele se strâng la sfârşitul lunii şi se trimit la anumite farmacii; lucru total ilegal.
"Vreau să vă spun că se cunoaşte această situaţie de către toţi reprezentanţii din sistemul sanitar. Ei nu vor să controleze, pentru că dacă vor să controleze au la îndemână toate posibilităţile. Dacă se doreşte un control, în timpul celor 7-8 luni, până ni se plătesc medicamentele, Casa are prilejul să vadă imediat care sunt medicii care au scris unui pacient 6, 5, 4 reţete, în loc de una", a declarat Clara Popescu.
Reprezentanţii pacienţilor susţin că deja există probleme cu bolnavii cronici în oncologie, hepatită şi HIV-SIDA.
"Măsura noului contract cadru reprezintă o îngrădire a accesibilităţii şi a adresabilităţii faţă de furnizorii de servicii medicale, farmacii, spitale, medici.
"Sunt întrerupte tratamente în bolile cronice; este un atentat la viaţa pacienţilor", a declarat Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.
Colegiul Farmaciştilor a elaborat o platformă în zece puncte pentru reforma în sistemul de sănătate, sub formula: "asumarea răspunderii sociale" şi care urmează să fie înaintată săptămâna viitoare preşedintelui ţării.