Folosirea presei în interes personal, "o practică în România"
Raportul FreeEx privind libertatea presei în România, prezentat de organizaţia Active Watch, arată că presa este folosită în interes persoanal pentru obţinerea de avantaje.
05 Mai 2014, 14:02
Şaptezeci şi unu de jurnalişti au fost ucişi, peste 800 arestaţi şi mai mult de 2.000 au fost agresaţi anul trecut - au atras atenţia organismele internaţionale de profil la sfârşitul săptămânii trecute, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei.
În mesajul său, Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis că jurnaliştii trebuie să lucreze fără presiune şi intimidare, într-un mediu sigur.
În România, folosirea presei în interes personal a devenit o practică pentru obţinerea de avantaje politice şi economice, se arată în raportul FreeEx privind libertatea presei în România, prezentat de organizaţia Active Watch.
În anii trecuţi, România a avut probleme cu politizarea presei, limitarea accesului la informaţii de interes public şi s-a situat la mijlocul clasamentului privind libertatea presei.
Reprezentanţii agenţiei de monitorizare a presei Active Watch susţin că faţă de anul trecut nu sunt schimbări majore în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a presei.
Discurs jurnalistic agresiv
Dar, pentru că este un an electoral, discursul jurnalistic a devenit unul agresiv.
Conform raportului prezentat astăzi, o parte semnificativă a presei este în continuare folosită de patroni ca armă în vederea obţinerii unor avantaje politice şi economice.
Totodată, unele instituţii media folosesc abuziv dreptul la liberă exprimare pentru a intimida alte persoane, grupuri sociale, justiţia sau chiar grupuri politice.
O situaţie nouă care a fost întâlnită anul trecut, după cum reiese din raport, a fost aceea că unele cluburi de fotbal şi structurile de conducere ale acestora impun presei acoperire mediatică favorabilă şi fac victime în rândul jurnaliştilor.
O altă problemă cu care se confruntă presa din România este că unele instituţii media şi oamenii din presă îşi somează colegii de breaslă să nu mai relateze critic despre ei, ameninţând cu procese.
România s-a situat pe locul 45 în clasamentul anual al libertăţii presei realizat de Reporterii fără Frontiere.
Ţara noastră este înaintea Statelor Unite, a Ungariei şi a Greciei.