FMI a aprobat cea de-a cincea tranşă pentru România
Fondul Monetar internaţional a decis eliberarea unei noi tranşe în valoare de 900 de milioane de euro, din împrumutul de 12,9 miliarde de euro, în urma acorduluil stand-by, semnat în mai 2009.
03 Iulie 2010, 08:13
FMI a decis să acorde României a 5-a tranşă din împrumutul în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro.
În comunicatul instituţiei financiare internaţionale sunt apreciaţi paşii importanţi făcute de autorităţi în restaurarea stabilităţii macro-economice şi ajustarea dezechilibrelor.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat pentru Radio România Actualităţi că mesajul trimis de FMI României este unul de solidaritate.
"Cred că mesajul pe care directorul executiv al bordului l-au dat României este un mesaj dacă vreţi de solidaritate faţă de eforturile pe care românii şi sigur ţara le fac în aceste momente, au încurajat autorităţile să continue programul de consolidare fiscală în acest an şi în anii care urmează şi nu în ultimul rând au ţinut să sublinieze faptul că reformele structurale, accelerarea implementărilor reprezintă cheia într-o recuperare cât mai repede a economiei româneşti şi sigur o recuperare şi o creştere economică în perioada anilor care urmează", a spus Mihai Tănăsescu.
Mesajul Fondului este pozitiv, este un mesaj care face ca percepţia despre România pe pieţele internaţionale să fie mai bună, poate fi luat ca un sprijin pentru România de către finanţatorii externi în acest proces al revenirii la creşterea economică, a afirmat reprezentantul României la FMI.
Mihai Tănăsescu a spus că au fost comentate măsurile alternative luate de guvern, în special creşterea TVA, de către unii directori din Boardul FMI care au arătat că introducerea acestor măsuri pot avea un impact negativ asupra inflaţiei dar sunt măsuri corective care consolidează anvelopa fiscală a ţării.
"Au fost unii directori care au arătat că introducerea acestor măsuri în special a creşterii TVA ar putea să aibă un efect negativ asupra ratei inflaţiei, asupra procesului de revenire la creştere economică, dar în acelaşi timp au subliniat că sunt măsuri corective care consolidează anvelopa fiscală a României", a mai declarat Mihai Tănăsescu.
O misiune a FMI va sosi în România după 20 iulie pentru a evalua performanţele economice pe primul semestru, dar şi pentru a analiza noile prognoze pentru acest an.