Filmul jafului: Cum a spart banca recidivistul Sima zis Vampiru (procurori)
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au reconstituit filmul jafului de la Raiffeisen Bank Bistriţa.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 15 Iulie 2016, 11:57
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au reconstituit filmul jafului de la Raiffeisen Bank Bistriţa şi au pus cap la cap scenele care au dus la capturarea „Vampirului”, un pistolar cu renume internaţional care a făcut închisoare atât în ţară, cât şi în Italia pentru fapte similare.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Angela Sîngeorzan, a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă că Dorin Grigore Sima, zis „Vampiru”, a revenit în ţară doar în primăvara acestui an după ce o bună bucată de timp a stat în Italia şi apoi în Belgia. Eel s-a întors la Bistriţa la începutul lunii iulie a.c. şi a locuit într-un apartament pe care i l-a pus la dispoziţie o persoană. În 3 iulie când s-a mutat în altă parte. Două zile mai târziu a dat lovitura la Raiffeisen Bank.
Potrivit anchetatorilor, la ora 9.30, „Vampiru” s-a dus pe str. Năsăudului unde era sediul băncii îmbrăcat în aşa fel „încât să-i fie acoperite trăsăturile şi semnalmentele”. Totodată, el a avut asupra sa un pistol cu glonţ şi un rucsac.
„A aşteptat iniţial 40 de minute, la colţul blocului, după care a intrat în bancă. S-a deplasat la biroul în spatele căruia era casa de valori, a scos de sub bluza pe care o purta pistolul, l-a armat, s-a deplasat în spatele acelui birou şi a pus pistolul la ceafa funcţionarei aflată în bancă. Sub ameninţarea pistolului, a obligat-o pe funcţionară şi pe o altă colegă de-a sa să descuie sertarele casei de valori şi să transfere sumele de 9282 de lei şi 2225 de euro în rucsacul lui. A părăsit banca şi s-a deplasat la apartamentul în care locuia la momentul respectiv”, a declarat Angela Sîngeorzan.
Conform sursei citate, în data de 12 iulie a.c., poliţiştii au primit informaţia că Sima se afla într-o locuinţă pe care a închiriat-o şi au obţinut o autorizaţie de percheziţie a casei situată în cartierul Subcetate.
„În jurul orei 16.33, dispozitivul de poliţişti a intrat în curtea locuinţei percheziţionate, moment în care Dorin Grigore Sima a urcat la etajul clădirii având asupra sa pistolul cu glonţ. În dispozitivul de poliţişti a fost şi Paul Leon Andreica, poliţistul vătămat. Acesta a intrat în casă şi a urcat scările în urmărirea inculpatului. În momentul în care a reuşit să îl prindă pe inculpat, Sima a scos pistolul de sub tricou şi a tras un foc asupra poliţistului fără să îl nimerească. Imediat însă a executat un al doilea foc de armă, iar atunci poliţistul a reuşit să se ferească, însă proiectilul i-a penetrat braţul mâinii stângi. Inculpatul a încercat să mai tragă şi alte focuri de armă asupra poliţistului însă nu a reuşit aceasta pentru că glonţul s-a blocat pe ţeavă. Desigur că persoana vătămată, în aceste condiţii, s-a retras în imobil, situaţie în care inculpatul a reuşit să iasă prin fereastra de la mansardă pe acoperiş. Atunci poliţiştii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale care erau, de asemenea, la faţa lo0cului l-au somat şi au executat trei focuri de armă spre inculpat, unul din proiectiile rănindu-l superficial în zona coapsei drepte. Cu toate acestea, inculpatul a trecut pe partea cealaltă a acoperişului, a sărit pe sol şi a fugit în spatele casei pe un teren. A sesizat că organele de poliţie îl urmăresc, a fost somat să se predea. Prin urmare s-a aruncat pe sol, s-a supus somaţiilor şi astfel a putut fi imobilizat şi transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor unde a fost transportat şi ofiţerul de poliţie. Acolo, Sima a adresat ameninţări organelor de poliţie şi a afirmat că îi va împuşca pe toţi după ce va ieşi din puşcărie”, a adăugat ea.
Din ce a furat Dorin Grigore Sima din bancă s-au recuperat 2000 de lei de la proprietarul imobilului închiriat şi 2235 de euro de la fratele „Vampirului” care a primit suma de bani prin intermediul altei persoane.
Dorin Grigore Sima a fost reţinut şi arestat, el fiind acuzat de tâlhărie calificată, pedepsită cu închisoarea de la 3 la 10 ani, tentativă la infracţiunea de omor în circumstanţele ultrajului asupra unui poliţist, faptă pedepsită cu închisoarea de la 7 ani la 12 ani cu majorarea cu jumătate a acestor limite de pedepse din cauza faptului că infracţiunea a fost comisă în dauna unui lucrător de poliţie. El mai este acuzat de nerespectarea negimului armelor şi muniţiilor, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi uzul de armă fără drept, pedepsit cu închisoarea de la 1 la 3 ani.
Potrivit Angelei Sîngeorzan, în cursul cercetărilor a fost găsit şi un complice al „Vampirului”, Gavril Gatini, care l-a ajutat pe acesta să se sustragă de la urmărire penală pentru infracţiunea de tâlhărie din 5 iulie a.c.
„A rezultat că, în perioada 6-12 iulie a.c, cei doi au purtat mai multe discuţii telefonice, ocazie cu care Dorin Grigore Sima a fost informat de către Gatini că poliţia a aflat că el e autorul tâlhăriei şi se fac activităţi specifice pentru a fi depistat. L-a avertizat să-şi arunce telefonul mobil şi orice bun care ar incrimina participaţia sa la tâlhărie. Şi-a exprimat mirarea că nu a plecat din ţară, deşi trecuseră trei zile de la data comiterii faptei, l-a avertizat insistent că a fost recunoscut după imaginile surprinse de camerele de supraveghere din interiorul băncii de către mai multe persoane”, a spus Angela Sîngeorzan. Joi, bărbatul a fost reţinut de procurori pentru favorizarea infractorului, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Dorin Grigore Sima a fost condamnat în 2004 de Tribunalul Satu Mare la 12 ani de închisoare pentru tâlhărie, asocierea în vederea comiterii de infracţiuni, lipsire de libertate şi ultraj. A fost eliberat condiţionat în decembrie 2012 cu un rest de 1137 de zile. El a mai fost condamnat şi în Italia pentru fapte cu violenţă sau cu ajutorul armelor, deţinere şi folosire neautorizată de arme, dar a fost eliberat din nou condiţionat în ianuarie 2016 când a venit acasă.
Gavril Gatini a fost condamnat în 2014 la închisoare de un an şi 10 luni pentru constituire de grup infracţional şi tăinuire. A fost liberat condiţionat în 4 martie 2015 cu un rest de 271 de zile de executat.
„Cercetările penale sunt complexe şi ele continuă pentru a se stabili dacă există şi alte fapte penale sau alţi participanţi la faptele avute deja în vedere de procuror în ancheta pe care o effectuează”, a spus sursa citată.