Facultatea în limba maghiară "blochează parlamentul"
Liderii UDMR sunt decişi să-şi atingă, cu preţul ieşirii de la guvernare, obiectivul referitor la înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş.
12 Martie 2012, 18:30
Situaţia încurcată din parlament, apărută după începerea protestului opoziţiei, s-a complicat şi mai mult luni, odată cu plecarea de la şedinţe şi a reprezentanţilor UDMR.
Deputaţii şi senatorii uniunii au ales să nu mai ia parte la dezbaterile parlamentare până la rezolvarea unei cereri mai vechi a UDMR, şi anume înfiinţarea la Târgu Mureş a unei noi facultăţi de medicină, în limba maghiară.
Situaţia părea să se mai fi calmat, după declaraţia vicepremierului Markó Béla cum că guvernul va adopta marţi o hotărâre de înfiinţare a unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Dar numai pentru scurt timp, deoarece opoziţia ameninţă cu moţiune de cenzură, iar executivul condus de Mihai Răzvan Ungureanu este chemat să rezolve rapid ceea ce nu au făcut alţii în mai mulţi ani de colaborare politică la guvernare.
Liderii UDMR sunt decişi să-şi atingă cu preţul ieşirii de la guvernare obiectivul referitor la înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor spune că adoptarea unei hotărâri de guvern pentru crearea acestei facultăţi cu predare în limba maghiară este singura modalitate prin care se poate aplica Legea educaţiei.
"Aplicarea legii se poate face doar prin adoptarea unei hotărâri de guvern pentru a înfiinţa o facultate în cadrul universităţii actuale şi nu în afara ei şi nu segregare şi separare, şi împărţire, aşa cum unii au încercat să interpreteze această decizie; în cadrul universităţii, o facultate de medicină şi farmacie cu predarea în limba maghiară", a declarat Kelemen Hunor.
În şedinţa coaliţiei de guvernare, liderii UDMR au primit asigurări de la partenerii din PDL că legea educaţiei va fi aplicată în spiritul şi litera ei.
Autonomia universitară, "încălcată"
Preşedintele Camera Deputaţilor, Roberta Anastase spune că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a primit mandat să rezolve această situaţie.
"Coaliţia i-a dat premierului Mihai Răzvan Ungureanu un mandat larg în ceea ce priveşte această decizie, dar care să se încadreze în cadrul legal. Deci trebuie respectată legea, ea trebuie aplicată şi în acelaşi timp să se ţină permanent cont de contextul european în care funcţionăm", a declarat Roberta Anastase.
Opoziţia susţine că înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară reprezintă o încălcare a autonomiei universitare.
USL cere demisia ministrului educaţiei Cătălin Baba, pe care-l consideră o unealtă a UDMR şi spune că va acţiona prin toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a împiedica înfiinţarea acestei facultăţi.
Co-preşedintele USL Victor Ponta susţine că "nici ei nu ştiu la ce soluţii au ajuns din punct de vedere juridic".
"În general, pentru PDL nu prea există o problemă cu legile şi cu Constituţia. Dar, totuşi, dacă adoptă o hotărâre de guvern, hotărârea de guvern o atacăm în contencios, avem dreptul. Dacă este vorba despre o ordonanţă de urgenţă, sigur că discutăm despre o moţiune de cenzură. Dar deocamdată nici ei nu ştiu. Ei ştiu un singur lucru, că trebuie să facă ceva ca să nu rămână fără scaunele pe care le au până în luna noiembrie", spune Victor Ponta.
Coaliţia de guvernare ar trebui să elaboreze în cursul zilei de astăzi textul unei hotărâri de guvern care să prevadă înfiinţarea facultăţii cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, urmând ca marţi subiectul să fie discutat şi tranşat în şedinţa de guvern.
Studenţii protestează
Ministrul educaţiei, Cătălin Baba, a ameninţat conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş că, dacă nu va rezolva problema liniei separate în limba maghiară va fi suspendată finanţarea instituţiei superioare de învăţământ.
"După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al educaţiei naţionale, vineri seara am primit un telefon în care ne-a spus că dacă nu rezolvăm problema înfiinţării liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri atunci ne suspendă finanţarea universităţii" spune rectorul universităţii, profesor doctor, Constantin Copotoiu.
Rectorul UMF Târgu Mureş a adăugat că nimeni nu se opune înfiinţării unei astfel de linii separate în limba maghiară, însă aceasta trebuie făcută cu respectarea normativelor ARACIS.
Potrivit rectorului UMF, cadrele de limbă maghiară nu doresc însă ca noile secţii să fie evaluate conform standardelor ARACIS, care prevăd un raport de cinci studenţi la un cadru didactic.
În condiţiile în care, în prezent sunt 1.755 de studenţi maghiari la UMF Târgu Mureş şi 124 de profesori, deficitul de cadre didactice este cât se poate de vizibil, a spus Copotoiu.
În replică, prodecanul Szabó Béla, a declarat că o facultate poate fi acreditată şi de alte organisme, nu doar de ARACIS.
"O universitate sau o facultate ca să fie acreditată, pentru că tot facem referire la ARACIS şi Legea învăţământului spune aşa: "ARACIS sau orice organizaţie care aparţine de EQ/IR, care este o organizaţie internaţională care răspunde de calitatea învăţământului". De când a apărut Legea învăţământului au apărut schimbarea unor normative la ARACIS care ne sunt nefavorabile nouă" spune prodecanul Szabó Béla.
Nemulţumiţi de intenţia de separare a universităţii, peste 400 de studenţi au ieşit în această după-masă în stradă în semn de protest faţă de implicarea politicului în acestă problemă.
"Astăzi ne-am adunat din noi, este a treia noastră acţiune de protest masivă prin care ne exprimăm această opţiune de protest împotriva nedreptăţilor care se fac împotriva autonomiei universitare la UMF Târgu Mureş. Vrem să ni se aprobe Carta UMF Târgu Mureş, deoarece ea nu conţine nimic ilegal şi a fost blocată de-a lungul timpului din considerente politice, după cum se vede de către anumite persoane din conducerea ţării" spune preşedintele Ligii Studenţilor Târgu Mureş, Dan Zolog.
Potrivit unui comunicat, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a anunţat că este solidară cu protestul demarat de Liga Studenţilor din Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, membru activ al Federaţiei.
ANOSR consideră "inadmisibilă imixtiunea politică în organizarea şi funcţionarea universităţilor din România şi condamnă presiunile politice puse pe Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş referitoare la modalitatea de organizare a instituţiei.
În acest sens, alianţa studenţească a anunţat că organizează o nouă serie de proteste începând cu ora 14.00 în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş.