Facilităţi pentru firmele care angajează şomeri
Firmele care angajează şomeri vor fi scutite pentru şase luni de plata contribuţiei la asigurările sociale.
23 Februarie 2010, 20:51
Guvernul a decis ca firmele care angajează şomeri să fie scutite pentru şase luni de plata contribuţiei la asigurările sociale.
Primul-ministru spune că prin această măsură ar putea fi menţinut şomajul în limite convenabile şi ar putea fi create aproximativ 50.000 de noi locuri de muncă.
Cei angajaţi trebuie să fi fost în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă cel puţin trei luni şi să nu fi avut în ultimele şase luni contract cu firma care îi angajează.
Scutirea de la plata contribuţiilor menţionate nu va afecta continuitatea în calcularea pensiei angajatului respectiv. Pe de altă parte, angajatorul trebuie să păstreze angajatul pentru care se operează scutirile cel puţin un an.
Deşi atât sindicatele cât şi patronatele au avizat proiectul de ordonanţă de urgenţă în cadrul Consiliului Economic şi Social, angajatorii şi-ar fi dorit şi mai multe facilităţi din partea guvernului.
Reprezentanţii firmelor mici şi mijlocii spun că ar fi preferat să fie scutiţi de CAS pe o perioadă mai îndelungată, nu doar de şase luni, când angajează şomeri. În plus aceştia consideră că măsura ar fi trebuit să se aplice de anul trecut.
"În prezent, România are cel mai ridicat nivel al contribuţiilor de asigurări sociale, ca procent, din Europa, deci nivelul acesta nu este un element stimulativ pentru angajarea de forţă de muncă.
"Noi sugerăm guvernului să studieze posibilitatea ca ea să nu fie numai o măsură cu caracter temporar, ci să fie o măsură generalizată şi permanentizată, pentru că numai prin asemenea măsuri vom putea să contracarăm procesele de concediere puternice care sunt în prezent, să găsim la alte firme posibilităţi suplimentare de a angaja oameni şi deci de a reduce şomajul, care atinge cote critice", a declarat preşedintele Consiliului Naţional al IMM, Ovidiu Nicolescu.
Ovidiu Nicolescu estimează că doar puţine întreprinderi vor profita de această măsură, în condiţiile în care multe firme încă se gândesc la concedieri, iar doar o şesime dintre ele consideră că îşi pot dezvolta activitatea în prezent.
De aceeaşi părere este şi secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan. Acesta spune că măsura ar fi fost mai eficientă dacă s-ar fi acordat mână liberă firmelor.
"Prea multe condiţionalităţi: să fie şomeri, să-i ţii un an de zile... Deci, ideea ar fi trebuit să fie: "Dom'le, haideţi şi angajaţi-i la muncă, cât se poate, cum se poate". În momentul în care sunt prea multe condiţionalităţi, totdeauna oamenii de afaceri au o atitudine retractilă şi ezitantă în a folosi nişte măsuri care le impun prea multe restricţii", a declarat Cristian Pârvan.
Oamenii de afaceri consideră că guvernul nu a luat suficiente măsuri de stimulare a pieţii muncii.
"De exemplu, în Franţa s-a luat ca măsură: dacă accepţi un loc de muncă pentru 2-3 luni, îţi dau 2-3 luni şomaj, pe principiul "o zi de muncă, o zi de şomaj". Altă măsură: ai avut un post şi ai câştigat 1.000 de lei, acum ai un alt post oferit, este doar de 600 de lei; uite, eu îţi completez până la 800 sau până la 1.000 - depinde de câţi bani are şi statul. Ia postul ăla cu 600 şi munceşte! ", a completat Cristian Pârvan
Secretarul general al AOAR mai spune că, din punctul său de vedere, singurele măsuri de stimulare a firmelor date de guvern până în prezent sunt cea privind şomajul tehnic şi extinderea programului "Rabla" şi la persoane juridice.