Expoziţie la Parlamentul European despre Tezaurul României deţinut de Rusia
Expoziţia din Parlamentul European prezintă dovezi juridice şi documente istorice privind predarea Tezaurului României la Moscova, precum şi angajamentele Rusiei de a-l înapoia la solicitarea ţării noastre.
Articol de Bogdan Isopescu, 05 Martie 2024, 16:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 martie) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Mira Gomboş - Banca Naţională a României, în colaborare cu europarlamentarul Eugen Tomac au organizat astăzi la Parlamentul European o expoziţie despre Tezaurul României deţinut de Rusia şi care nu a fost înapoiat ţării noastre de peste o sută de ani.
Este un caz unic în istorie, iar Bucureştiul doreşte să îl aducă în atenţia Uniunii Europene ca pe un alt exemplu de încălcare a legislaţiei internaţionale de către Moscova. Săptămâna viitoare, Parlamentul European este aşteptat să ceară repararea acestei nedreptăţi, printr-o rezoluţie pe care o susţin toate grupurile politice. Bogdan Isopescu transmite de la Bruxelles.
Reporter: Tezaurul României, în speţă peste 91 tone de aur, opere, artefacte şi documente de arhivă, a fost trimis la Moscova în 1916 şi 1917, în timpul Primului Război Mondial, când mare parte din ţară era ocupată de forţele Puterilor Centrale. Rusia pleda la acel moment chiar pentru retragerea guvernului român la Moscova pentru a-i oferi protecţie.
Ulterior, după Revoluţia bolşevică din 1918, Uniunea Sovietică şi, apoi, Federaţia Rusă au refuzat returnarea tezaurului, cu excepţia operelor de artă şi a altor valori culturale, încălcând legislaţia internaţională şi angajamentele luate conform documentelor păstrate de România. Europarlamentarul român Traian Băsescu, fost preşedinte al României, îşi aminteşte ultima discuţie cu preşedintele Vladimir Putin în acest sens.
Traian Băsescu: Problema Tezaurului, ca de altfel şi problema transnistreană, pentru dânsul cele două probleme nu există şi răspunsul preşedintelui Putin a fost: "Noi nu găsim aşa ceva", ceea ce nu e adevărat, ştiu precis unde este, cum e depozitat şi nici n-a fost valorificat în vreun fel.
Reporter: Convingerea fostului preşedinte, precum şi a europarlamentarilor români sau a celor din alte state este că România nu trebuie să renunţe la această creanţă şi că tezaurul va fi returnat în momentul democratizării Rusiei.
Expoziţia din Parlamentul European prezintă dovezi juridice şi documente istorice privind predarea Tezaurului României la Moscova, precum şi angajamentele Rusiei de a-l înapoia la solicitarea ţării noastre.