Explicaţii oferite de reprezentanţii caselor de pensii din Bucureşti privind recalcularea pensiilor
Cererile de revizuiri pot fi depuse timp de 45 de zile de la data primirii deciziei de recalculare.
Articol de Radio România Actualităţi, 30 August 2024, 23:05
Mii de pensionari au cerut explicaţii caselor de pensii din toată ţara în ultimele două săptămâni, după ce au primit decizii cu pensiile recalculate conform noii legi, care intră în curând în vigoare. Mulţi au cerut revizuirea calculelor, iar în destule cazuri s-au constatat erori. Recalcularea pensiilor şi mai ales modul de calcul al punctelor de stabilitate a provocat o intensă dezbatere, în condiţiile în care Guvernul promite că prin noul act normativ vor fi eliminate toate inechităţile din sistemul public de pensii.
La nivelul Capitalei, în medie pe sectoare, 100 de pensionari au solicitat informaţii, dar potrivit Casei de Pensii Municipale, au fost depuse doar 277 de cereri de revizuiri. Acestea pot fi depuse timp de 45 de zile de la data primirii deciziei de recalculare.
Redactorul RRA, Iulian Olescu a rezumat explicaţiile oferite astăzi: Noua lege a pensiilor elimină inechităţile din sistemul public de pensii, adică pentru contribuţii egale se vor primi pensii egale, iar în urma recalculării, nicio pensie aflată în plată nu va scădea, a precizat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv al Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti, Cristiana Dumitrescu. La nivelul Capitalei, peste 82% dintre cei 470.000 de pensionari cărora li s-au emis decizii de recalculare vor beneficia de măriri ale pensiei de la 1 septembrie.
Cristiana Dumitrescu a adăugat că în ultima perioadă, aproximativ 100 de persoane pe zi, la fiecare dintre casele locale de pensii din Bucureşti, au solicitat lămuriri despre recalculare, însă au fost depuse numai 277 de cereri de revizuire, cereri ce vor fi analizate în perioada următoare: Odată cu transmiterea acestor decizii, am avut un flux mai mare de beneficiari care s-au prezentat la ghişeele noastre, ceea ce este normal, pentru că oamenii au venit cu nelămuriri, cu neclarităţi pentru a înţelege procesul de recalculare şi mulţi dintre ei au înţeles acest proces de recalculare. În general, au reclamat stagiul contributiv - necontributiv, au avut neînţelegeri referitoare la modul de calcul, ci la punctele de stabilitate acordate pentru stagiu contributiv.
Fluxul mai mare de beneficiari la casele de pensie a fost determinat şi de creşterea numărului de dosare de înscriere la pensie în această lună cu circa 30%, deoarece în multe cazuri pensia calculată pe actuala lege ar fi mai mare decât cea stabilită conform noului cadru legislativ, care intră în vigoare în septembrie, a precizat şi Angela Lazăr, director executiv adjunct Casa Locală de Pensii Sector 5.
Angela Lazăr a explicat şi cum s-au acordat punctele de stabilitate, practic, un bonus pentru cei cu perioade de contributivitate de peste 25 de ani: Persoanele care au lucrat în grupa I, în grupa a II-a de muncă au alte beneficii, respectiv li se reduce vârsta de pensionare în funcţie de stagiul de cotizare realizat efectiv în grupa I, în grupa a II-a în condiţii speciale sau condiţii deosebite de muncă şi, bineînţeles, li se acordă un punctaj suplimentar pentru stagiu de cotizare realizat în aceste condiţii superioare de muncă. Dar punctele de stabilitate se acordă pentru ce s-a lucrat efectiv în perioada în care şi-au desfăşurat activitatea. În situaţia pensionarilor care după data înscrierii la pensie au desfăşurat activităţi, au lucrat în continuare, nu beneficiază de aceste puncte de stabilitate. De ce? Pentru că legea prevede ca punctele de stabilitate să nu se acorde în situaţia în care se cumulează pensia cu salariul.
Directorul executiv al Casei de Pensie a Municipiului Bucureşti, Cristiana Dumitrescu, a explicat şi faptul că deşi pentru cei mai mulţi dintre pensionari recalcularea a însemnat o creştere a pensiei faţă de nivelul din august cu procente între 20 şi 30%, sunt şi categorii pentru care pensia va rămâne la nivelul de până acum.
Aceştia urmează să primească o scrisoare de informare prin care li se va explica acest lucru, a mai precizat directorul Cristiana Dumitrescu: Există însă o categorie de pensionari cărora pensia le va rămâne în plată la nivelul lunii august şi aici mă refer la cei cu indemnizaţie socială, deci cei care au în plată 1.281 lei şi a căror contributivitate este mai mică decât acest prag, precum şi cei care au un stagiu mai mic de cotizare de 25 de ani şi care în urma recalculării nu au primit acele bonusuri, puncte de stabilitate.
Aşadar, principalele neclarităţi au fost legate de punctele de stabilitate, care sunt acordate numai pentru perioade efective de contributivitate, nu şi pentru suplimentul de ani acordaţi pentru grupele de muncă I şi II, pentru condiţii speciale sau deosebite de lucru, de exemplu, a mai spus directorul executiv al Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti, care a subliniat încă o dată că pensiile au fost recalculate corect în majoritatea situaţiilor şi că erorile au fost foarte puţine şi vor fi revizuite. Cristiana Dumitrescu a mai adăugat că datorită creşterii pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 lei, o parte dintre pensionari vor beneficia de la 1 octombrie de o nouă mărire a pensiei