Expertiză psihiatrică în cazul atacatorului din Capitală
Gheorghe Vlădean, bărbatul care a împuşcat mortal două persoane şi a rănit alte şase, a fost audiat şi a fost de acord să dea o declaraţie, potrivit procurorilor.
Articol de Ioana Dogaru, 06 Martie 2012, 13:32
Bărbatul reţinut pentru atacul armat de luni din Bucureşti, soldat cu doi morţi şi şase răniţi va fi dus astăzi în instanţă cu propunere de arestate pentru 29 de zile pentru omor deosebit de grav.
Anchetatorii refac filmul evenimentelor pe baza declaraţilor obţinute de la principalul suspect, fost angajat al Ministerului de Interne, de la martori şi din măsurătorilor făcute la locul crimei.
Cele şase victime care au supravieţuit atacului urmează să fie audiate după consultările dintre medici şi anchetatori, potrivit redactorului RRA Diana Surdu.
Până în acest moment al urmăririi penale, procurorii au ridicat de la faţa locului sisteme de supraveghere video care vor fi supuse unor verificări de specialitate, cât şi cartuşe care vor fi expertizate balistic.
Gheorghe Vlădean, bărbatul care a împuşcat mortal două persoane şi a rănit alte şase, a fost audiat şi a fost de acord să dea o declaraţie.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, procuror Ramona Bulcu, spune că va fi efectuată o expertiză psihiatrică.
"În cauză va fi dispusă o expertiză medico-legală psihiatrică, confrm procedurii standard în astfel de cauze. Totodată, urmează ca procurorii să dispună asupra măsurilor procesuale ce se impun a fi luate în cauză în cursul acestei zile. Până la acest moment, au mai fost audiate în cauză cinci persoane, alte decât persoanele vătămate. La acest moment, urmează ca anchetatorii să stabilească cine va mai fi audiat în cauză", a declarat Ramona Bulcu.
Victimele se află în spital şi nu au fost audiate de procurori până în prezent. Autorul atacului armat de ieri este angajat al Ministerului de Interne din 2007, deţinea arma legal din 2010 şi a fost testat psihologic ultima oară anul trecut.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, Gheorghe Vlădean fusese reclamat de soţia sa, una din persoanele decedate, la Secţia 14 Poliţie unde fusese convocat pentru ieri după-amiază, însă nu s-a prezentat. Ieri, în jurul orei 18:00, într-o criză de gelozie, Gheorghe Vlădean a intrat în coaforul unde lucra soţia sa.
Casiera a încercat să-l dea afară, iar poliţistul a scos pistolul şi i-a tras un glonţ în cap, apoi agentul a tras trei focuri de armă în soţia sa, după care a continuat să treagă în celelalte persoane din zonă, rănind şase.
Cât e de greu să îţi procuri o armă în România?
Condiţiile pentru obţinerea permisului de port armă letală sunt stricte, în România, însă nu imposibil de trecut.
Deţinerea unei arme letale se poate justifica, potrivit legii, în principal, prin apărarea unor bunuri de valoare de către orice persoană particulară.
Mult mai simplă pare a fi obţinerea unui permis pentru armele neletale: în comunităţile de profil apărute pe internet se vorbeşte de teste superficiale.
Indiferent de procedurile generale însă, în discuţie apare examenul psihologic, mai ales pentru cei angajaţi în structuri speciale, precum poliţia sau armata, informează reporterul RRA Alex Olaru.
Apare astfel categoria armelor de apărare şi pază; sunt, "arme de foc scurte destinate să asigure apărarea vieţii, integrităţii şi libertăţii persoanelor fizice, precum şi bunurilor".
Potrivit aceleiaşi legi, categoriile de persoane care pot deţine o armă sunt: vânătorii, colecţionarii, sportivii şi antrenorii de tir, armurierii şi, generic vorbind, rezidenţii unui stat membru al Uniunii Europene.
Şi mai detaliat, o armă letală poate fi obţinută de o persoană dacă este majoră, dacă - foarte important - dovedeşte necesitatea procurării armei, în funcţie de destinaţia ei, dacă nu a fost condamnată la închisoare cu executare pentru o perioadă mai mare de un an, dacă nu este învinuită sau inculpată la acel moment, dacă a absolvit un curs de instruire organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens şi, în fine, dacă este aptă din punct de vedere medical şi psihologic.
Mai departe, Poliţia Română precizează că avizul psihologic trebuie eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat.
Or, într-un an de zile, o persoană poate trece printr-un divorţ, printr-o cădere nervoasă, depresie.
În România există inclusiv ghiduri practice pentru obţinerea permisului.
Pe internet se dezvoltă comunităţi ai posesorilor de arme şi ale celor care aspiră la acest statut.
Există şi forumuri care cer legalizarea armelor letale, dar şi platforme care dau ponturi, mai ales pentru armele de autoapărare, respectiv cele cu bile şi gaze, considerate neletale.