Exclusiv RRA: Apel matinal - Invitat, Raed Arafat (AUDIO și TEXT)
(AUDIO și TEXT) Apel matinal - Invitat: Raed Arafat, secretar de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Articol de Radio România Actualităţi, 04 August 2021, 09:07
AUDIO: Apel Matinal, invitat, Raed Arafat.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 august, ora 8:30) - Apel matinal - Realizator: Daniela Petrican - Atenţie la certificatele de vaccinare și testele COVID false.
Vânzarea lor pe diverse platforme a devenit o afacere, care pare că înflorește în mai multe state europene, inclusiv în România. Astfel de certificate false ajung să coste chiar și câteva sute de euro.
Polițiștii de frontieră s-au confruntat cu această realitate în ultima perioadă, contravenienții riscând amenzi grele și chiar pedepse cu închisoarea.
Invitatul 'Apelului matinal' este astăzi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Bună dimineața!
Raed Arafat: Bună dimineaţa!
Realizator: Care este riscul ca situația epidemiologică din acest moment în România să se degradeze rapid, ca urmare a apariției unor posibile noi focare și mai ales că există acum și această tulpină Delta, care este foarte contagioasă?
Raed Arafat: Este cert o creștere, o observăm cu toţii, ieri am trecut de 200 de cazuri pe zi. Creşterea poate să se accelereze bineînțeles, aici nu este nicio discuţie şi de aici noi insistăm că cei care vin din zonele, mai ales zonele, cum le spunem noi, roșii, galbene, care totuși trebuie să vină cu testele sau să vină și să declare clar de unde vin, în situaţiazonelor roşii, ca să poată să fie în carantină pe perioadă minimă de 10 zile dacă în a 8-a zi fac un test, care este totuşi un mecanism de protecţie pentru populația din ţară şi pentru a limita răspândirea virusului adus bineînțeles după deplasări afară și revenire în țară. Deci ce aţi menţionat înainte cu certificatele false care se prezintă nu va face decât să ne facă mult mai grea operațiunea de control, adică să controlăm situaţia răspândirii virusului.
Realizator: Credeți că valul 4 este inevitabil sau putem încă face ceva pentru a ne proteja mai bine?
Raed Arafat: Încă putem face, să ne protejăm facem mai multe, deci noi știm foarte bine şi am explicat de mai multe ori, și toate studiile arată acest lucru, că dacă ne vaccinăm atunci şansa de a face forma gravă, şansa de a trebui să intri în spital chiar dacă te infectezi cu varianta Delta, să spunem, este mult, mult, mult mai mică, dar şi şansa să te infectezi este mult, mult, mult mai mică. Adică noi avem arma la îndemână şi arma asta este vaccinul. Şi, bineînţeles, respectarea măsurilor de sănătate publică care au fost recomandate tot timpul şi aici măsura de bază rămâne masca în spaţiile închise.
Reporter: Dar acum ştiţi, am tot urmărit ceea ce se întâmplă, de exemplu, pe litoralul românesc. Din câte înțeleg de la turiști care au fost acolo, bun, în aer liber nu se poartă masca; masca nu se poartă nici în hotel, nici în restaurantele hotelurilor. Nu știu, ce e de făcut în acest sens?
Raed Arafat: Aici trebuie să înțeleagă fiecare operator economic că este rolul lor să impună aceste reguli în spaţiile pe care le administrează. Riscul ca o amendă să fie dată organizatorului sau operatorului economic, clar că este unul mare. În acelaşi timp, dacă operatorii economici vor ca activitatea lor să continue mai departe şi să fie totul bine în următoarele luni, trebuie să ne ajute să controlăm situaţia şi să împiedicăm răspândirea şi să putem, totuşi, să prevenim acest lucru. Şi acest lucru îl prevenim printr-o colaborare între noi toţi. Dacă operatorii nu impun regulile care sunt prevăzute în legislaţie, nu fac decât să îngreuneze activitatea noastră, dar să pună şi activitatea lor în pericol, dacă ajungem să avem, într-adevăr, un val mai serios, care să impună anumite măsuri care să fie luate.
Realizator: Asta acum, apropo de faptul că trebuiesc făcute verificări, ceea ce spuneaţi şi dumneavoastră, turiştii români care se întorc din Grecia, unii dintre ei spun că vin din Bulgaria, pentru că nu există o posibilitate a verificării traseului la vamă.
Raed Arafat: Aşa este. Şi aici, din nou, este modul în care ştim să fim responsabili şi să prezentăm situaţia reală, pentru că, în final, dacă cineva devine pozitiv şi la ancheta epidemiologică, când se întreabă de unde ai venit, unde ai fost, trebuie anunţate autorităţile de acolo, trebuie să ştie că o persoană care a fost într-un anumit loc a devenit pozitivă, se va afla de unde a venit persoana, chiar dacă persoana respectivă a zis la intrare în graniţă că ea vine dintr-un alt loc. Adică există, din păcate, şi această posibilitate, să ajungi, să fii bine şi după câteva zile să te trezeşti că eşti pozitiv.
Realizator: Şi transportatorii români trebuie să intre în carantină, dacă se întorc din zone roşii?
Raed Arafat: Deci transportatorii români - s-a explicat foarte clar modul în care se aplică regula - deci este vaccinul şi sunt testele. Iar din zona roşie, dacă nu eşti vaccinat, dacă stai sub 72 de ore, atunci un test este suficient, dacă stai peste 72 de ore, atunci este măsura carantinării. Noi n-am mai dat excepţii la carantinare cum se dădeau înainte, pentru că la acest moment există posibilitatea vaccinării.
Realizator: Apropo de vaccinare, cum evoluează procesul de vaccinare şi dacă se are în vedere decizia privind obligativitatea vaccinării?
Raed Arafat: Nu. Deci, de obligativitate nu s-a vorbit. Ştiţi bine că nu se discută şi au fost mai multe declaraţii care s-au dat, că nu se pune problema de a obliga populaţia să se vaccineze. Procesul merge, în ultima perioadă, mai lent, mai puţină lume vine la vaccinare şi - repet - este arma care o avem la îndemână acuma. Dacă ne vaccinăm, atunci reuşim să controlăm situaţia mult mai bine. Chiar dacă creşte numărul cazurilor, nu va fi creştere pe partea de cazuri critice şi de terapie intensivă. Deci asta va rămâne, totuși, soluția pe care o recomandăm.
Realizator: Dacă vorbim de numărul crescut de cazuri, putem vorbi și de noi... posibile noi restricții?
Raed Arafat: La acest moment nu, dar au fost prevăzute praguri în ultima hotărâre și pragul de 2 la mie care dacă este atins atunci se întoarce situația la ce a fost până în 1 august, iar dacă se trece de 3 la mie se întoarce situația la ce a fost până în 1 iunie și se aplică restricțiile care au fost până în 1 iunie. Deci astea sunt pe praguri, sunt stabilite și cum se mișcă situația, atunci se anulează anumite lucruri sau se adoptă anumite aspecte care sunt prevăzute deja și care au mai fost.
Realizator: Domnule Arafat și o ultimă întrebare. Aveți detalii noi despre accidentul de luni, în care doi muncitori și-au pierdut viața și alți patru au fost răniți de o surpare de teren?
Raed Arafat: Nu. Deci date despre pacienţi mai degrabă trebuie să fie întrebarea direcționată către spitalul unde au fost duși. Şi cum s-a întâmplat accidentul, cu colegii de la Inspecția Muncii, care investigheaază accidentul şi cu Poliția.
Realizator: Vă mulțumim pentru prezența la "Apel matinal"!
Raed Arafat: Şi eu vă mulţumesc!
Realizator: Invitatul de astăzi a fost secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.
(transcrierea, RADOR)
(RS)