Excesele la plajă şi solar, "la fel de periculoase ca fumatul"
Medicii recomandă, pentru sezonul estival, limitarea expunerii la soare între orele 11 şi 15 şi utilizarea cremelor de protecţie solară.
Articol de Adriana Turea, 10 Iulie 2014, 21:51
Federaţia Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer au lansat cea de a doua ediţie a campaniei de informare şi educare a publicului tânăr cu privire la riscurile melanomului malign şi importanţa comportamentului preventiv.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia a precizat că în perioada următoare vor avea loc diverse evenimente în capitală şi în alte oraşe din ţară în cadrul cărora tinerii vor fi învăţaţi cum să recunoască din timp semnele melanomului şi să meargă la medic.
La rândul său, directorul executiv al Societăţii Române de Cancer, Adriana Melnic a dat câteva sfaturi pentru a preveni această boală.
"Melanomul cutanat malign este cel mai agresiv tip de cancer cutanat şi cu cea mai rapidă evoluţie, dar dacă este descoperit precoce şi tratat corect, poate fi vindecat în 98% din cazuri.
"Practic, a apărut o modificare a modelului comportamental, cu o expunere prelungită atât la soare cât şi la radiaţiile artificiale, la solar.
"Aceste radiaţii artificiale au ajuns să fie demonstrate a fi atât de periculoase încât Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ajuns să le includă în aceeaşi categorie de carcinogeni cu fumatul şi azbestul.
"Prevenirea melanomului malign cuprinde recomandările legate de limitarea expunerii la ultraviolete şi mai exact evitarea expunerii la soare în intervalul ora 11:00 - 15:00, îmbrăcăminte de protecţie, deci purtarea de pălării care acoperă faţa, gâtul şi urechile, ochelari de soare şi haine vaporoase cu mâneci şi haine lungi şi utilizarea cremelor cu factor de protecţie peste 15", a afirmat Adriana Melnic.