Evoluţia Produsului Intern Brut
România are șanse mari ca până la sfârșitul acestui deceniu să depășească, din punctul de vedere al PIB-ului, Austria, Finlanda și Danemarca.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Iunie 2021, 10:46
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : România are șanse foarte mari ca până la sfârșitul acestui deceniu să depășească, din punctul de vedere al Produsului Intern Brut, Austria, Finlanda și Danemarca, și să intre, astfel, în topul primelor 10 țări din Uniunea Europeană - este opinia directorului de analiză macroeconomică de la Banca Transilvania, Andrei Rădulescu.
El a precizat că anticipează o creștere economică de 6% în acest an, 5,5% anul viitor și 4,8% în 2023. Andrei Rădulescu a apreciat și că, pe fondul acestor creșteri, țara noastră poate să reducă deficitul bugetar la sub 3% în 2023.
Andrei Rădulescu: România dispune de resurse financiare, România dispune de resurse digitale și România dispune de resurse umane care pot să contribuie, să spunem, la o creștere semnificativă pe termen scurt și mediu. Și, dacă adăugăm la aceste resurse interne și faptul că se vor implementa programe lansate de Uniunea Europeană după incidența pandemiei, evident că, foarte probabil, perspectivele sunt foarte bune pentru evoluția economiei României pe tot parcursul acestui deceniu. România va reuși, cumva, să treacă de la un deficit bugetar de anul trecut 9,2% spre un deficit de 5,4% în 2021, prin prisma faptului că partea de creștere economică va susține dinamica veniturilor la buget. Dar nu numai creșterea economică, cât și absorbția fondurilor europene, inclusiv a programelor care au fost lansate anul trecut.
Directorul de la Banca Transilvania, Andrei Rădulescu, a mai menționat că ne putem aștepta la o scădere a ratei șomajului de la 5,4% în acest an la 4,6 procente în 2023, dar și la o depreciere lentă a cursului de schimb al leului, până la o medie de 5 lei și doi bani în 2023.
De asemenea, el anticipează că BNR va începe să crească dobânda-cheie anul viitor, însă consideră că finanțarea va continua să aibă un cost redus o perioadă mai lungă.