Eroii martiri din decembrie 1989, comemorați în întreaga țară
Articol de Radiojurnal, 22 Decembrie 2020, 16:11
Eroii martiri din decembrie 1989 au fost comemorați astăzi în Piața Revoluției din București, dar și la troițele din fața Radioului și Televiziunii Publice, unde s-au ținut slujbe de pomenire și s-au depus coroane de flori.
Reporter: Atena Teognoste - În condiții speciale impuse de restricțiile pandemiei au fost comemorați eroii căzuți acum 31 de ani la Revoluția Română. În Piața Revoluției, aproximativ 50 de persoane şi-au amintit de jertfa eroilor din decembrie '89.
-: Am avut alte idealuri, am gândit altceva, însă constatăm de la zi la alta că totul se uită, totul e trecător, cel puțin cei care au luat puterea nu se gândesc deloc la ceea ce s-a dorit atunci, în '89. Nu numai libertate, şi educaţie şi sănătate.
Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră, după 31 de ani, acest eveniment?
-: În fiecare înseamnă același lucru: ceva emoțional. Și vreau să spun că dacă aș intra, m-ar şi apuca plânsul, pentru că... cred că am fost prima persoană care a vorbit de la telefonul lui Ceaușescu cu copiii mei.
Reporter: La momentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române, slujba de pomenire a fost oficiată de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Fostul director al postului Radio România Actualități, jurnalistul Viorel Popescu, a subliniat importanța Radioului Public în acele momente ale Revoluției.
Viorel Popescu: Noi, la Radio, am dat vestea că Revoluția s-a aprins la Timișoara, la București și în toată țara, pentru că radioul pătrundea până în ultimul cotlon al ţării, din punct de vedere tehnic. Este momentul acum, după 31 de ani, să nu ne lăsăm conduși de valul împotriva Revoluției, care spun că a fost o lovitură de stat. E sarcina istoricilor să rezolve această enigmă. Important este că ea a fost și o revoluție, făcută de cei care au ieşit în stradă. Şi cred că așa trebuie să credem mai departe în Revoluție, așa cum credem în tot ceea ce este bun pe pământ.
Realizator: Tot astăzi, la Bistrița, Buzău, Oradea, Ploiești, Tulcea și Timișoara au fost programate ceremonii militare și depuneri de coroane de flori la monumentele închinate eroilor Revoluției. Toate însă cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică și socială privind prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19.
(PH)