Eroii căzuţi la Păuliş în anul 1944, comemoraţi
Împlinirea a 71 de ani de la luptele de pe valea Mureşului şi a Crişului Alb în timpul celui de al doilea razboi mondial va fi marcată sâmbată 19 septembrie.
Articol de Ioan Suciu, 17 Septembrie 2015, 14:35
Aradul îşi cinsteşte cu mândrie eroii căzuţi la Păuliş în anul 1944, pentru a opri înaintarea trupelor hortyste.
Implinirea a 71 de ani de la luptele de pe valea Muresului si a Crisului Alb in timpul celui de al doilea razboi mondial va fi marcata sambata 19 septembrie 2015 la Troitele din Unitatea Militara din Lipova,la Cimitirul eroilor din Radna, si la Monumentul Eroilor amplasat de pe DN 7 Arad- Deva.
Bătălia de la Păuliş a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra germaniei hitleriste si a aliatilor acesteia.
O mână de elevi ai Şcolii militare de subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu.
Dupa "momentul 23 august 1944", cand Armata Romana a intors armele, incercarile armatelor hortyste de a pastra Transilvania au fost zadarnicite de indarjirea militarilor romani .Ofensiva hortystilor la granita de vest a inceput la 5 septembrie 1944, Aradul a cazut in fata invadatorilor la 11 septembrie.
Pe Valea Muresului si-a continuat inaintarea Divizia ungara "Budapesta", cu un efectiv de 20.000 de militari, inaintarea fiindu-i oprita in zona Paulisului de catre un detasament roman format din trei batalioane de elevi de la Scoala de subofiteri in rezerva de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie si divizionul 61 artilerie grea, numarand in total putin peste 1.800 de militari.
Ostasii romani au rezistat eroic timp de sapte zile unui inamic mult superior atat ca numar, cat si ca tehnica de lupta, pana la sosirea in zona a marilor unitati romanesti care i-au determinat pe inamici sa se retraga.
La implinirea a 71 de ani de la sangeroasele lupte vor fi depuse coroane si jerbe la troita din incinta UM 01121 si va savarsit un ceremonial religios si militar cu prezentarea onorului si depunere de coroane la Monumentul Eroilor de la Paulis acolo unde in semn de omagiu adus eroismului şi jertfelor date de elevii fostei Şcoli de subofiţeri de rezervă din Radna în luptele din neuitatul septembrie 1944 pentru stăvilirea ofensivei fasciste, a fost ridicat in 1974 un impresionant monument simbolizând un arbore uriaş ancorat peren, indestructibil în solul şi istoria patriei şi care domină înălţimea cu ramurile şi aripile sale, adevărate coloane infinite.