Energia regenerabilă, "premisa unei economii sustenabile"
Raportul Revoluţia Energetică lansat de Greenpeace susţine că reducerea dependenţei de importuri ar duce la o mai bună securitate energetică.
19 Noiembrie 2012, 14:26
România ar putea fi alimentată cu energie regenerabilă în proporţie de 84% până în 2050, folosind tehnologia disponibilă în prezent.
Conform raportului Revoluţia Energetică lansat luni de Greenpeace, reducerea dependenţei de importuri ar duce la o mai bună securitate energetică.
Studiul Revoluţia Energetică prezintă beneficiile pe care le-ar putea avea ţara noastră adoptând o strategie energetică axată pe energie din surse regenerabile şi eficienţă energetică.
În plus, vor fi create peste 6.000 de locuri de muncă verzi, costurile pentru combustibili se vor reduce dacă vor fi eliminaţi treptat combustibilii fosili şi cei nucleari.
De asemenea, conform scenariului Greenpeace, România ar putea avea o bună securitate energetică prin reducerea dependenţei de importuri.
Coordonatorul de campanii Greenpeace, Ionuţ Cepraga, face câteva sugestii care ar trebui incluse de către factorii de decizie în strategia naţională pentru eficienţă energetică.
"Le solicităm sa reducă semnificativ ponderea cărbunelui în noua strategie, să faciliteze modernizarea reţelei energetice şi modelarea acesteia pentru a putea asimila integral energia produsă din surse regenerabile, cerem să stabilească un program clar de renunţare la energia nucleară până în anul 2013, precum şi un mecanism de includere a externalităţilor a acelor costuri indirecte ale energiei în costurile energiei", a declarat Ionuţ Cepraga.
Studiul Revoluţie Energetică schiţează şi un plan global pentru un viitor economic sustenabil şi arată cum putem evita un dezastru climatic.
A fost dezvoltat de peste 30 de oameni de ştiinţă şi ingineri de la universităţi şi institute.