Emil Boc: "Cheltuielile cu personalul în perioada 2005 - 2008 au crescut cu 200 la sută"
Premierul a declarat la România Actualităţi că aceste cheltuieli mari cu angajaţii bugetari "nu-şi găsesc justificare".
Articol de Ionuţ Dragu, 06 August 2009, 22:37
Primul-ministru Emil Boc a declarat joi la postul public de radio România Actualităţi că în perioada 2005 - 2008 cheltuielile cu personalul bugetar au crescut cu 200 la sută, fapt ce nu îşi găseşte justificare în creşterea economică din acea perioadă.
"Am avut noi creştere economică de 200 la sută în aceşti ani? Se vede aceasta în economie? Este clar că aici au avut loc abuzuri, că s-a umflat artifical în unele domenii acest aparat de stat. Creşterea per ansamblu, între 2005 şi 2008, este cu 16 la sută a aparatului de stat, a numărului posturilor, iar salariile cu 200 la sută", a declarat Emil Boc.
Referindu-se la posturile din aparatul administrativ premierul a spus că "acolo unde se justifică, poate chiar trebuie să angajăm, acolo unde sunt autorităţi care sunt în relaţii cu cetăţeanul şi trebuie să funcţioneze, poate mai angajăm, dar acolo unde s-au făcut angajări doar de dragul de a se face angajări - şi aici am demonstrat, de exemplu, la agenţii -, acolo vom disponibiliza, iar personalul respectiv va avea parte cel puţin un an de zile de ajutor de şomaj".
Emil Boc a mai precizat că va exista un program complementar de recalificare şi repregătire profesională, iar mediul de afaceri va beneficia de sprijinul necesar. Primul-ministru a amintit în acest sens de acordul cu Fondul Monetar Internaţional, în cadrul căruia, spune el, neimpozitarea profitului reinvestit este "un lucru la care ţinem foarte mult şi o măsură pe care vrem să o implementăm".
Referindu-se la relaţiile României cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM), Boc a ţinut să precizeze că până în momentul de faţă toate angajamentele pe care ţara noastră şi le-a asumat, au fost respectate. "
"Ca o consecinţă, şi prima tranşă de bani de la FMI a mers la BNR, cei cinci miliarde de euro, şi prima tranşă de la Comisia Europeană, cei 1,5 miliarde de euro, au mers la Ministerul Finanţelor", a spus premierul.
Ieri însă, preşedintele Traian Băsescu a declarat că intenţionează să convingă FMI ca a doua tranşă a împtumutului să nu fie virată la BNR, ci la buget, pentru susţinerea unor cheltuieli bugetare dar şi pentru investiţii.