Elevii de clasa a XII-a se obișnuiesc, în cadrul simulării, cu rigorile examenului de bacalaureat
Elevii de clasa a XII-a se obișnuiesc zilele acestea cu rigorile examenului de bacalaureat. Astăzi, ei dau simularea la proba scrisă la limba și literatura română, iar mâine și poimâine la materiile care țin de profilul de studiu. Elevii au trei ore pentru a rezolva subiectele, iar notele se vor anunța pe 6 aprilie. Acestea nu vor fi trecute în catalog decât în urma unei solicitări scrise, însă vor fi analizate pentru a se vedea ce mai trebuie îmbunătățit în perspectiva examenelor propriu-zise din vară.
27 Martie 2023, 08:27
Președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", Marius Nistor, spune că elevii ar trebui să vadă simularea ca pe ocazie de a se autoevalua înainte de bacalaureat și de a corecta din timp carențele.
Marius Nistor: Simularea reprezintă un examen de probă în care elevii pot să vadă cam care este nivelul la care ajung la un moment dat. Nu îl consideră un examen real. Se pregătesc mai mult sau mai puțin, așa că rezultatele pe care le obții la simulări nu sunt atât de importante pentru ei, atâta vreme cât notele care se dau sau rezultatele în cauză nu contează vizavi de parcursul educațional. Categoric, și rezultatele vor fi pe măsura. Unele poate să aibă o notă mai mică la simulare și asta îl poate motiva mai departe să facă tot ceea ce depinde de el, cu sprijinul cadrelor didactice, pentru a-și acoperi toate acele carențe pe care le /.../.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", Marius Nistor, amintește că un eșec la bacalaureat în sesiunea din vară nu înseamnă că absolventul de liceu nu-și mai poate îmbunătăți situația. Are mai multe ocazii să promoveze examenul.
Marius Nistor: Am putut constata în fiecare an, grație faptului că avem examene de bacalaureat suficient de numeroase pentru elevii noștri, unii nu se pregătesc foarte bine pentru prima sesiune și nu este absolut nici o problemă. Vor veni la sesiunea din toamnă, dacă nu va merge nici la sesiunea din toamnă, vor încerca în anul următor. În teorie îi vedem, pe unii ieșim foarte senin de la examenul de bac din prima sesiune ştiind foarte clar că n-au făcut absolut nimic, dar gândindu-se că vor recupera după o vacanță foarte frumoasă petrecută pe litoral sau în altă parte și vor vedea ce vor face la sesiunea din toamnă.
Elevii de clasa a XII-a încheie anul școlar pe 2 iunie, iar bacalaureatul are loc în perioada 12-29 iunie. Probele cu cele mai mari emoții, cele scrise, sunt programate în zilele de 26, 27 și 28 iunie.