Elevii de clasa a IV-a, faţă în faţă cu evaluările naţionale
Ministerul Educaţiei susţine că principalul scop al evaluărilor din şcoala primară şi din gimnaziu este de a determina care este starea învăţământului în momentul actual.
28 Mai 2014, 08:30
Evaluările naţionale la şcoala primară şi la gimnaziu încep miercuri, cu elevii de clasa a IVa, care dau proba la limba română.
Formatul este asemănător testărilor internaţionale.
Ministerul Educaţiei susţine că evaluările nu urmăresc să măsoare deprinderea elevilor de a învăţa lecţiile pe de rost şi că principalul scopul este de a determina care este starea învăţământului în momentul actual.
Textele au un grad de dificultate mediu, sunt elaborate de Serviciul Naţional de Evaluare şi Examinare şi vizează evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română, respectiv limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale şi evaluarea competenţelor de matematică.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a declarat pentru RRA, că rostul acestei evaluări este unul binedefinit.
"Nu îşi propune diferenţierea, polarizarea, ierarhizarea valorică a elevilor. Aceste texte vor să fie o fotografie de moment a modului în care copiii au parcurs programa şcolară, este în primul rând o diagnoză a sistemului educaţional, nu sunt publice atenţie rezultatele la aceste texte, părinţii nu trebuie să fie îngrijoraţi, aceste texte vor fi analizate în mod individual cu părinţii şi acolo unde este cazul vor fi făcute evident exerciţii pe programe individuale punctuale", a spus Marian Banu.
Rezultatele vor fi comunicate elevilor şi părinţilor în termen de 7 zile de la data susţinerii lucrărilor.