Elevii de clasa a 11-a "vor fi consultaţi cu privire la BAC"
Declaraţia ministrului educaţiei, Liviu Pop, vine după ce federaţiilor sindicale au cerut introducerea bacalaureatului diferenţiat mai devreme decât era prevăzut de legea educaţiei.
Articol de Mihaela Mihai, 04 Iunie 2012, 15:57
Ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop, a anunţat, luni, că toţi elevii clasei a 11-a vor fi întrebaţi dacă vor să susţină examenul de bacalaureat de anul viitor potrivit prevederilor Legii educaţiei aflate în vigoare sau potrivit termenelor devansate, propuse de sindicate.
Declaraţia vine după cererea federaţiilor sindicale privind introducerea bacalaureatului diferenţiat mai devreme decât era prevăzut de legea educaţiei.
"Ceea ce s-a solicitat de către federaţiile sindicale este aducerea termenului în 2013. Absolut toţi elevii de clasa a 11-a vor fi întrebaţi dacă doresc, în anul 2013, să susţină un bacalaureat cum scrie acum în lege sau pe modificare. Asta înseamnă că, săptămâna viitoare, odată cu finalizarea alegerilor, vom face referendum în rândul tuturor absolvenţilor de clasa a 11-a din România.
"Până acum doi ani de zile asistam la o presiune pe examenul de bacalaureat, să se ia note cât mai mari, pentru că singurul criteruiu de admitere la facultate era media de la bacalaureat. Haideţi să lăsăm examenul de bacalaureat efectiv ca examen de finalizare a unui ciclu de studii şi să lăsăm facultăţile să-şi organizeze concurs", spune ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop.
Fostul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, susţine, însă, că propunerea sindicatelor are o altă miză.
El a explicat pentru Radio România Actualităţi care este aceasta.
"Bacalaureatul diferenţiat este prevăzut să se desfăşoare începând cu cei care intră în liceu în anul şcolar 2012-2013. Introducerea lui încă din 2013 este eroare majoră, nu poţi spune elevilor de clasa a 11-a că modul de desfăşurare a bacalaureatului li se schimbă. Acest lucru introduce o instabilitate, prin măsuri care sunt luate pe picior. În realitate, guvernul vrea să ia această decizie la presiunea fabricilor de diplome.
"Au susţinut intrarea la facultate fără bacalaureat, pentru ca fabricile de diplome să aibă clienţi, iar acum se încearcă găsirea unor căi alternative pentru a da diploma de bacalaureat tuturor, astfel încât elevii să se transforme în cotizanţi pentru fabricile de diplome", a declarat Daniel Funeriu.
Acesta a mai spus că Legea educaţiei asumată de guvernul condus de Emil Boc prevede şi introducerea probei transdisciplinare, care va conţine subiecte din toate materiile profilului.
Pentru susţinerea lor, elevii ar trebui să aibă la dispoziţie, însă, un ciclu întreg de patru ani de pregătire, şi nu un singur an, cum s-ar întâmpla dacă executivul condus de Victor Ponta ar accepta propunerile sindicatelor.